Periodinėje elementų lentelėje permainos - atsirado keturi nauji elementai  (0)

Oficialiai pripažinti JAV, Rusijos ir Japonijos mokslininkų naujų elementų atradimai


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-01-04 Periodinėje elementų lentelėje permainos - atsirado keturi nauji elementai  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2015 gruodžio 30 dieną Tarptautinė teorinės ir taikomosios chemijos sąjunga (IUPAC) paskelbė, kad RF–JAV mokslininkų kolaboracija gavo pakankamai įrodymų, kad būtų galima paskelbti apie 115, 117 ir 118 atradimą. Už 113 elemento atradimą IUPAC pagerbė RIKEN mokslininkus Wako, Japonijoje (SN Online: 9/27/12). Abi grupės sintetino elementus, sudauždami lengvesnių elementų branduolius ir tirdami gautų supersunkių radioaktyvių elementų skilimą.

Mokslininkai iš Branduolinių tyrimų instituto Dubne, Rusijoje ir Lawrence Livermore nacionalinės laboratorijos Kalifornijoje, JAV, kurioms priskiriamas 115, 117 ir 118 elementų atradimas, po 2004 ir 2007 metų eksperimentų buvo pareiškę pretenzijas į 113 elementą (SN: 2/7/04, p. 84). Bet kitų trijų elementų atradimo pripažinimas sušvelnino smūgį, sako Dawn Shaughnessy, vadovaujanti eksperimentinei branduolinių ir radiocheminių tyrimų grupei Livermore. „Mane asmeniškai IUPAC sprendimas labai nudžiugino,” pažymi ji.

Ataskaitos apie naujai pripažintus elementus pasirodys 2016 m. pradžioje, sako IUPAC vykdančioji direktorė Lynn Soby. Oficialus elementų pripažinimas reiškia, kad jų atradėjams priklauso teisė pavadinimo ir simbolių pasiūlymo pirmumo teisė. Elementas 113 bus pirmasis elementas, kurį atrado ir pavadino Azijos mokslininkai.


Andrew Grant
www.sciencenews.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(19)
(0)
(19)

Komentarai (0)