Nepražiopsokite: ryt iš ryto – ypač reta planetų rikiuotė  (0)

Trečiadienio (sausio 20 d.) rytmetį – priešaušriu – pakelkite akis į švintantį dangų rytų pusėje ir pakvieskite juo pasigrožėti aplinkinius ar artimuosius. Žemės padangėje į įspūdingą vėrinį išsirikiuos net 5 Saulės sistemos planetos. Nuostabiausia tai, kad ypač retu planetiniu išsirikiavimu galėsite pasigrožėti be jokio teleskopo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastarąjį kartą penkios planetos vienon eilutėn išsirikiavusios buvo prieš 11 metų. Kaip tąsyk, taip ir rytoj vienu metu danguje bus galima pasigrožėti Merkurijumi, Venera, Marsu, Jupiteriu ir Saturnu. Saulės sistemos deimantų vėrinys danguje sušvis prieš tekant Saulei, maždaug nuo 6:50 val. Lietuvos laiku. Grožėtis planetų paradu bus galima ne vieną dešimtį minučių – Saulė tekės tik apie 8:30 val.

Ryškiausiai priešaušrio žarose neaukštai virš švintančio horizonto žėrės Venera. Kažkur žemiau jos, palei pat horizontą likus maždaug valandai iki Saulės tekėjimo turėtų pakilti ir slapukas Merkurijus. O į kitą pusę nuo Veneros žibės Saturnas, rausvai žioruos Marsas, dar toliau – tik kiek mažiau už Venerą blausesnis Jupiteris.

Planetų grandinėlėn įsipins ir keletas ryškių žvaigždžių – Antaris ir Spika.

Rytdienos planetų parade nepamatysime tik dviejų planetų – Urano ir Neptūno.

Anksčiausiai iš viso planetų penketuko tekės Jupiteris – dar šįvakar, apie 21:30 val. Nakčiai įsibėgėjus, keletas minučių po 2:00 val. patekės Marsas. Apie pusę šešių ryto virš rytinio horizonto ateis eilė sušvisti ir žieduotajam Saturnui. Prieš pusę septynių bus ir sausio mėnesio puošmena Aušrinė (Venera), o maždaug dar po valandos galvą virš horizonto iškiš ir Merkurijus.

Jei planetų paradu rytoj pasigrožėti sutrukdytų debesų šydas – menka bėda. Įstabiuoju planetų paradu priešaušriais bus galima grožėtis VISĄ MĖNESĮ – iki vasario 20 d. Tiesa, po sausio 25 d. Merkurijų pamatyti bus sunkoka – jis jau skęs tekančios Saulės spinduliuose.

O nuo pirmųjų vasario dienų prie planetų ešelono prisijungs įspūdingas šeštasis planetų parado narys – delčios fazę pasiekęs galingas šilumvežis Mėnulis, kuris vasario 5-6 d. rytą virs tobulu plonyčiu pjautuvu palei Venerą ryto žaroje.

Nors giedro dangaus atveju visi planetų parado dalyviai bus matomi be teleskopo, t.y., plika akimi, astronomai rekomenduoja, jog neprošal būtų turėti ir žiūronus – pro juos šviesuliai bus matomi aiškiau.

Beje, EarthSky.org informuoja, kad įspūdinguoju planetų penketuku šiemet bus galima pasigrožėti ir dar kartą – maždaug po pusmečio, šiltais besibaigiančios vasaros vakarais nuo rugpjūčio 13 iki 19 d. Tiesa, Merkurijus ir Venera tuomet bus žemai vakaruose ir skęs saulėlydžio gaisuose – juos pamatyti bus sunkiausia. Tiesa, planetų penketukas po pusės metų bus geriau matomas pietiniame mūsų planetos pusrutulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(38)
(0)
(38)

Komentarai (0)