Astronomai pastebėjo, kaip juodoji skylė į gabalus plėšo skaidriausią Visatos galaktiką  (0)

Skaidriausia galaktika mums žinomoje Visatoje plyšta pusiau. Ji vadinama W2246-0526 ir nuo mūsų nutolusi už 12,4 mlrd. šviesmečių, o ją plėšo galaktikos centre esanti juodoji skylė, kuri ryja visą galaktikos medžiagą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Galaktika plyšta pusiau, – sakė vienas tyrimą atlikusių mokslininkų astronomas Roberto Assefas. – Dujose esančių šviesos dalelių pagreitis ir energija yra tokie dideli, kad dujos stumiamos visomis kryptimis.“

Milžiniška supermasyvios juodosios skylės gravitacija galaktikos centre traukia dujas ir kitą medžiagą į akrecijos diską, kuris supa juodąją skylę. Ši juodoji skylė greičiausiai sukuria turbulenciją.

„Dėl disko trinties galaktika ima švytėti ryškiau nei švytėtų 300 trilijonų saulių“, – teigiama NASA pranešime.

Mokslininkai atrado turbulencines dujas kai kuriose supermasyviose juodosiose skylėse jau anksčiau, tačiau dabar turbulencinės dujos pirmą kartą buvo pamatytos visoje galaktikoje.

Astronomai mano, kad dujos keliaus per visą galaktiką arba susitrauks.

„Gali būti, kad galaktika išsprogdins visas dujas ir jas supančias dulkes ir pamatysime akrecijos diską be dulkių dangos – tai vadiname kvazaru“, – pridūrė R.Assefas.

Galaktiką NASA WISE palydovas atrado 2015 metais, naujas akrecijos disko tyrimas aprašytas 2015 metais „The Astrophysical Journal Letters“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(30)
(1)
(29)

Komentarai (0)