Rusija pagaliau pripažino realybę: šalyje ekonominė krizė ir visoms kosminėms ambicijoms artėja galas  (7)

Agentūra „Roskosmos“ praneša, kad dėl ekonominės krizės atidedamas ambicingas Kosminio raketinio komplekso (KRK) projektas, kurio perliukas – daugkartinio naudojimo pirmos pakopos raketos, pakeliančios į kosmosą erdvėlaivius, kūrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ambicijas pradėti vystyti tokias daugkartines raketas Rusija atideda iki 2020 m. pabaigos. Nes šis projektas Federalinėje kosminėje programoje (FKP) perkeltas į 2016-2025 metų biudžeto eilutę. Tai reikštų, kad daugkartinio naudojimo raketas-nešėjas Rusija turės ne greičiau nei 2025 metais (optimistiniu atveju) arba net po 2030 m. (pesimistinis scenarijus). Taigi kol kas Rusijos raketos nebus naudojamos kaip lėktuvai – daugybę kartų.

Kol programa buvo planuojama 2020–2025 metams, Federalinės kosmoso programos (FKP) finansų eilutėje raketos kūrimui buvo skiriami du trilijonai rublių. Tačiau, padidėjus infliacijai, šie pinigai nuvertėjo. Akivaizdu, kad reikia skirti daugiau pinigų, tačiau FKP pasielgė atvirkščiai – nurėžė biudžetą 30 proc., praneša Newsru.com.

Atidėtas ir skrydis aplink Mėnulį

Kiek anksčiau dėl ekonominių sunkumų iš naujosios FKP programos buvo išbrauktas ir naujos serijos pilotuojamo kosminio laivo „Sojuz – MS“ startas 2019 m. ir dar keli projektai. Vienas ambicingiausių agentūros „Roskosmos“ tikslų – Rusijos kosmonautams apskristi Mėnulį – atidedamas mažiausiai iki 2020 m.

Primename, kad JAV kompanija SpaceX, kurianti daugkartinio panaudojimo raketas-nešėjas, 2015 m. gruodį šventė svarbią pergalę: pavyko sklandžiai nutupdyti ant žemės pirmos pakopos raketą Falcon 9. Tiesa, du ankstesni bandymai baigėsi nesėkmingai.

Be to, net ir po pirmosios istorinės sėkmės sekė dar vienas nesėkmingas bandymas: Falcon 9, nusileidusi ant platformos Ramiajame vandenyne, susprogo.​

„SpaceX“, kurios tikslas yra sumažinti kosminių skrydžių kainą, mėgina nutupdyti savo raketas, kad galėtų ateityje panaudoti jų dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(54)
(10)
(44)

Komentarai (7)