„Ateitis išaušo greičiau, nei tikėjomės. Welcome to the future!“ (Video)  (5)

Angliavandenilių era liko praeity, ir Rusija atsidūrė tarp pralaiminčių šalių, — „šalių – downshifterių“, pareiškė Germanas Grefas. Būtinos reformos, antraip „mes labai smarkiai atsiliksime“, įspėjo Sberbanko vadovas


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sberbanko vadovas Germanas Grefas, pasisakydamas Gaidaro forume*, pareiškė, kad Rusija atsidūrė tarp „pralaiminčių šalių“. Grefas paragino keisti visas valstybines sistemas, taip pat ir švietimo sistemą.

Grefas kalbėjo apie naftos rinkos krizę, kurią, pasak jo, sukėlė „radikalūs vartojimo pokyčiai“. „Angliavandenilių era liko praeity. Kaip akmens amžius baigėsi ne todėl, kad pritrūko akmenų, taip baigėsi ir naftos amžius“, – pasakė Grefas.

„Ateitis išaušo greičiau, nei tikėjomės. Jau šiandien esame toje ateityje. Welcome to the future!“ – tarė Sberbanko vadovas.

Grefo nuomone, klausimas, kiek kainuos nafta, ne toks jau ir svarbus. ​„Labai stipriai atsiliksime, jei nepakeisime bendros koncepcijos“, – įspėjo Grefas.

„Pralaimėjome konkurencinę kovą ir atsidūrėme tarp pralaiminčių šalių, downshifterių. Šalys ir žmonės, sugebėję laiku prisitaikyti ir investuoti į tai, – nugalėtojai. Nesuspėjusieji to padaryti ims itin smarkiai pralošti“, – apibendrino pranešėjas. Grefo nuomone, Rusijai gresia „kolosali pajamų atskirtis“ palyginus su „šalimis nugalėtojomis“.

Naftos kainų smukimas gali suteikti Rusijos ekonomikai šansą, pats metas imtis jos diversifikavimo, mano RBK apklausti forume dalyvavę Vakarų ekspertai. Būtinos struktūrinės reformos, tačiau Rusijos vyriausybė apie jas tik kalba, o realių veiksmų nesiima, pastebi ekonomistai

Anot Grefo, norėdama adaptuotis prie naujų sąlygų, Rusija privalo „pakeisti visas valstybines sistemas, visų pirma, švietimą – nuo vaikų darželių iki aukštųjų mokyklų“.​ Pasak Grefo, naujų technologijų pasaulyje „didelė problemos“ kils „viduriuko žmonėms“ – tiems, kurie negali užsiimti nei aukštos, nei žemos kvalifikacijos darbais.


G. Grefo kalba forume (ru)

Sausio pradžioje Grefas, duodamas interviu Financial Times pagrindinėmis RF ekonomikos problemomis įvardino naftos kainų kritimą, Vakarų įvestas sankcijas ir struktūrinių reformų nebuvimą.

2015 m. balandį Grefas sakė, kad pirmoji reforma, kurios reikia Rusijai, – „absoliučiai neefektyvios valdymo sistemos“ reforma. „Dabar Rusija nepasiruošusi jokioms reformoms… Tik atlikę šią reformą, galėsime vykdyti visas likusias“, – pareiškė Grefas.

Сирануш Шароян
www.rbc.ru

* Gaidaro forumas – vienas iš stambiausių kasmetinių tarptautinio lygio ekonomikos srities mokslo įvykių Rusijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(33)
(5)
(28)

Komentarai (5)