Billas Gatesas, Elonas Muskas ir Stephenas Hawkingas - technofobai?  (0)

Informacinių technologijų ir inovacijų fondas paskelbė, kad 2015 m. Luditų apdovanojimą, kuris kasmet įteikiamas labiausiai bijantiems technologijų, skiria „mokslininkų ir ekspertų, kurie sukėlė baimę bei isteriją dėl dirbtinio intelekto grėsmių, koalicijai“. O tarp tūkstančių tos koalicijos narių – ir Billas Gatesas, ir Elonas Muskas, ir protingiausias pasaulio žmogus, sukūręs visko teoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šviesuoliai ir luditai

Luditai atsirado XIX a. pradžioje Anglijoje. Darbininkai, kurie nutarė, kad dėl mažų atlyginimų ir nedarbo kalčiausi yra atsiradę pramoniniai mechanizmai ir ėmė juos daužyti, buvo pavadinti pameistrio Nedo Ludo – pirmojo sudaužiusio mezgimo stakles – vardu. Nuo to laiko luditais vadinami technologijų progreso bijantys ir su juo kovojantys žmonės.

Ir 2015 m. tokie technologijų šviesuliai kaip „Tesla“ elektromobilių ir „Space X“ kosminių raketų iniciatorius E.Muskas, juodąsias skyles perpratęs Stephenas Hawkingas buvo išvadinti technofobais-luditais?

B.Gatesas – žmogus, kalčiausias dėl to, kad dabar nuolat sėdime prieš kompiuterius – įvardintas isteriku, kurstančiu dirbtinio intelekto baimę?

Būtent. Pelno nesiekianti institucija Informacinių technologijų ir inovacijų fondas (ITIF) stebi technologinių inovacijų ir viešosios politikos susidūrimus ir kasmet išrenka pavojingiausias antitechnologines idėjas bei politinius sprendimus. Taip siekiama atkreipti dėmesį į neigiamas tokių baimių pasekmes ekonomikai ir visuomenei.

Gruodžio 21 d. fondas paskelbė 10 nominantų Luditų apdovanojimui gauti. Nugalėtoją balsuodami išrinko žmonės, kurie labai rimtai įvertino isteriją dėl dirbtinio intelekto.

Pavojingiausia – baimė

„Luditų apdovanojimas įteiktas mokslininkams ir šviesuoliams, kurie 2015 m. sukėlė isteriją, paskelbę, kad dirbtinis intelektas gali pražudyti žmoniją. ITIF mano, kad toks pavojaus skelbimas nepagrįstai nukreipia dėmesį nuo milžiniškos naudos, kurią dirbtinis intelektas gali duoti visuomenei. Negana to, ši netikslinga panika gali pristabdyti progresą kuriant dirbtinį intelektą, nuteikti visuomenę priešiškai ir atgrasyti privačius investuotojus“, – rašo savo pranešime apie apdovanojimo skyrimą ITIF.

„Labai liūdna, kad tokie šviesuoliai kaip E.Muskas ir S.Hawkingas prisidėjo prie isterijos dėl atšliaužiančios dirbtinio intelekto apokalipsės. Ar mes manome, kad kuris nors jų asmeniškai yra luditas? Aišku, kad ne. Tai – mokslo ir technologijų pradininkai. Tačiau jie kartu su kitais pakenkė visuomenei. Demonizavę dirbtinio intelekto įvaizdį, be jokios abejonės, labai parėmė stiprėjantį neoluditų judėjimą“, – sakė ITIF prezidentas Robertas D.Atkinsonas.

„Jei norime toliau didinti produktyvumą ir atlyginimus, kurti darbo vietas, privalome kuo aktyviau vystyti dirbtinį intelektą, o ne kelti baimę dėl potencialių jo pavojų. Fantastiniai apokalipsės scenarijai neduoda naudos, nes baido politikus ir visuomenę, o tai gali sumažinti paramą tyrimams, vystymui ir taikymui.

Ironiškiausia, kad sunku rasti kitą žmogų, kuris tiek investuotų į dirbtinio intelekto vystymą kiek E.Muskas. Ir tos investicijos taip pat skiriamos tyrimams, kurie užtikrins, kad dirbtinis intelektas būtų saugus. Tad kai toks žmogus pradeda kalbėti apie „demono iškvietimą“, tai du žingsniai atgal“, – užbaigė prezidentas.

Iš viso 2015 m. buvo dešimt pretendentų Luditų apdovanojimui gauti:

  • Dirbtinio intelekto apokalipsės pranašai.
  • Aktyvistai, siekiantys uždrausti robotus žudikus.
  • JAV valstijos, ribojančios automatinio automobilio numerio nuskaitymo įrangą.
  • Kinija, Europos ir kitos šalys, kurios gina taksi, o ne automobiliu besidalijančius žmones.
  • Prieš gaminių e. žymėjimą pasisakanti popieriaus gamybos industrija.
  • Kalifornijos gubernatorius, vetavęs RFID identifikavimo diegimą vairuotojo pažymėjime.
  • Vajomingo valstija, uždraudusi gyventojams rinkti mokslinius duomenis.
  • JAV federalinė ryšių komisija, ribojanti greitojo ryšio plėtrą.
  • Saugaus maisto centras, kovojantis prieš genetiškai pagerintus maisto produktus.
  • Ohajo ir kitos valstijos, uždraudusios per raudoną šviesą važiuojančius automobilius fiksuojančias kameras.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(10)
(3)

Komentarai (0)