Be kaltės kaltas. Kaip pasaulis prilygino islamą terorizmui

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2016-01-28 12:34
Dar kartą, mes kalbame kaip pas arabus pateko Aristotelio, Platono ir kitų mąstytojų darbai, ir kaip iš jų kalbos 12-13 amžiuje buvo išversta atgal į lotynų ir grįžo į Europą. Tikrai ne per Bizantiją, kurią vienintelę težinai. Tarp arabų Bizantijos nukariavimo ir kalbamo įvykio kuklūs 3 amžiai, trys šimtai metų. Tad ne ten šaknį knisi.
Niemand 2016-01-28 12:36
Pagal tokią logiką gaunasi, kad graikai apskritai dėmesio neverta smulkmena, jie gi iki pat šiuolaikinės istorijos susiskaldę buvo, miestais valstybėmis gyveno Tik vat senovės istorijoje imperijos buvo dalykas išimtinis, ateinantis ir praeinantis, o miestai valstybės likdavo, kai kurios iš jų kultūriškai ir technologiškai lenkė imperijas. Romos imperijos pabaigoje arabų universitetai lenkė net romėnus ir graikus, be to, jie priglaudė daugybę mokslininkų, bėgusių nuo krikščionių persekiojimų: https://en.wikipedia.org/wiki/Academy_of_Gondishapur Ant derlingojo pusmėnulio pečių stovi visa antikinė civilizacija, ant antikinės civilizacijos pečių stovi arabų civilizacija, o ant antikinės ir arabų civilizacijos pečių stovi šiuolaikinė Europos civilizacija. Na dar šiokią tokią įtaką Indija padarė.
Arns 2016-01-28 12:44
Tikrai, ar čia taikumą ir sėslumą sieji su susiformavusių karalysčių vidaus kovomis, kryžiaus žygius ir t.t?
Niemand 2016-01-28 13:00
Nu net nežinau, ką čia bepakomentuoti, tikriausiai neapsiėjo be tuzino šventųjų Rolando giesmės skaityti neteko?.. Šiaip jau Europoje niekada nebuvo ilgalaikės taikos nuo pat Romos žlugimo. Didžiausias taikos laikotarpis vos pusšimtį metų siekia. O taip visą laiką kas nors su kuo nors pliekdavosi.
Skeptikas 2016-01-28 13:12
Graikai ir romėnai nesirėmė derlingojo pusmėnulio civilizacijomis, arba rėmėsi labai mažai, išimtis - matematikoje. Pvz. valdymo struktūra Rytuose - monarchija, Graikijoje ir Romoje - demokratija. Teisinė sistema ir t.t. Taip pat Indija yra visai nė prie ko. Vienintelis naudingas dalykas pasiekę mus iš Indijos yra 0.
Skeptikas 2016-01-28 13:22
Prašom pačiam pasidomėti Liuteris vs. RKB (Romos Katalikų Bažnyčia) kovomis. Šviečiamojo amžiaus mitais apie Inkviziciją ir RKB. Kviečiu neapsirboti CCCP laikų knygutėmis, kurias tamstai dalino politrukai, o nešališkai pažvelgti į abiejų pusių argumentus. Niekas nesako, kad viskas RKB rožėmis klota, tačiau nereikia apsiriboti ir priešingos pusės propaganda. Tačiau manau tamstai, kad visa taip giliai nusėdę, kad į CCCP, švietimo epochos propagandą kritiškai pažvelgti nesugebėsite...
Skeptikas 2016-01-28 13:41
Ką čia bepakomentuosi kai argumentum non factum Beje ir šią epochą gal kažkada istorikai vadins ne taikos, o karo Ukrainoje, Arabų kraštuose, Afrikoje laikotarpiu ? Kol bus žmogus, tol bus ir karas...
Niemand 2016-01-28 13:42
Išimtis kaip tik ir yra demokratija, beje, ne Graikojoje ir Romoje, o Atėnuose. Romoje demokratija išgyveno nepilną šimtmetį, paskui Cezaris imperatorių "įvedė". Visa kita buvo adaptuotos žinios iš derlingojo pusmėnulio. Aišku, graikai, o vėliau romėnai daug nuveikė šias žinias plėtodami, vėliau jų darbą pratęsė arabai. Indijos poveikis mažumėlę didesnis už 0, bet tai jau "aukštoji istorija". Pačiam pradžiai pagrindus įsisavinti reikėtų.
Niemand 2016-01-28 13:51
Tu pats skaitai, ką dedi? Tie "krikščionių persekiojimai" iki kryžiaus žygių labai artimi šiuolaikiniams apribojimams, taikomiems Prancūzijoje ir Vokietijoje, kaipo pvz, apribojimai demonstruoti savo religinę simboliką viešose vietose Prancūzijoje arba didesni mokesčiai Vokietijoje. Kažkodėl bažnyčių to laikotarpio arabijoje buvo su kaupu, o vat mečečių analogiško laikotarpio Europoje nerasta.
Skeptikas 2016-01-28 14:01
Persai nėra arabai, apie kuriuos ikimusulmoniškoje epochoje tiek priskiedei.
Pumper 2016-01-28 14:02
lol, nejuokinkit jūs kaimo su savo tais baksnojimais į krikščionybę prieš kelis šimtmečius, kad pateisinti dabartinį islamą. Idiotiškai atrodo.
Skeptikas 2016-01-28 14:09
Man atrodo, kad tamsta pats nemėgsta skaityti. Pvz. nežinau atvejų, kad griautų kas bažnyčias Prancūzijoje ar Vokietijoje, taip pat žudytu šventikus ir apkrautų krikščionis nesveikais mokesčiais. Tavo pvz. Vokietijoje tie mokesčiai tiesiogiai nusėda bažnyčios ir kunigų išlaikymu, o tuo tarpu Daesh/Islamo valstybė už tuos mokesčius perka ginklus patiems krikščionims žudyti. Bažnyčių to laikotarpio "arabijoje" buvo su kaupu, nes dabartinės Irako, Sirijos, Jordanijos, Š. Afrikos teritorijos buvo krikščioniški kraštai. Čia tas pats kas stebėtis, kad CCCP laikotarpiu buvo daug bažnyčių.
Simplicity 2016-01-28 14:15
) Ta linksma gaida ir baigsiu diskusiją, o jūs ir toliau po straipsniu apie islamą diskutuokit apie tai, ką padarė ir ko nepadarė krikščioniškoji bažnyčia prieš šimtus metų.
Niemand 2016-01-28 14:45
Techniškai, t.y. etnine prasme, nėra, kultūrine prasme - yra. Kaip pats pastebėjai, etninė priklausomybė nelabai ką reiškė tais laikais. https://www.quora.com/What-is-the-diffe ... -and-Arabs
Niemand 2016-01-28 15:03
Baudžiama už bet kokią prievartą, o vagystė yra viena iš prievartos rūšių...
Skeptikas 2016-01-28 15:27
Graikų filosofų idėjos išties įdomios, tačiau šių laikų požiūriu tai tik tuščios filosofijos. Tuo tarpu būtent iš viduramžių mus pasiekia mokslinis analizės metodas, kada hipotezė tvirtinama bandymu. Taip pat "Okhamo britva" ir t.t.
Arns 2016-01-28 15:56
, gyvenęs 10-ame amžiuje
Niemand 2016-01-28 16:17
. Romos imperijos technologinis lygis ir gamtamokslių žinios klestėjimo pike atitiko maždaug XIX a. pradžią Europoje.
sub 2016-01-28 16:34
Nekeista, lygios teisės, demokratija, žodžio laisvė - nieko nesako? Tu lygini ES, t.y. vakarų miestą, tarptautinį miesta, tarpkultūrinį miesta, kur jau n metų skiepijamos prieš tai išvardintos savybės, su visiškai atsilikusiais miestais, kur vargas, tamsa ir tik viena tiesa. Tas pats pvz., apie lietuvius, kurių tarpe yra tokių, kurie dar viešai propaguoja SSRS privalumus ir kad gyvenimas buvo geresnis, same shit. Kodėl islamas prilygintas terorizmui? Su visais sutinku, kurie sakė, kad daugiausiai teroristų yra musulmonų. Bet problema ne religijoje, problema žmonėse.
Skeptikas 2016-01-28 18:34
Kaip ironiška, kad niekas šio išradėjo nežino Indijos matematikus prisivijome tik XIX - XX a., tačiau kiek mes juos žinome ? Visi šie "išradimai" nepadarė jokio didelio poveikio mokslui ir įdomūs tik istorikams. Matematikai, o taip pat ir kiti mokslininkai/mąstytojai, turėjo iš naujo atrasti tai kas buvo jau išrasta.