„Curiosity“ pasidalino dar neregėtomis Marso kopų nuotraukomis (Foto)  (6)

Dabar NASA marsaeigis „Curiosity“ daro šį tą neįprasto – žarsto Raudonosios planetos smėlį. Gruodžio mėnesį marsaeigis pasiekė naują teritoriją, vadinamą Bagnold kopomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bagnold kopos yra šiaurės vakarų Smailiojo kalno šone, Gale‘o kraterio centre. „Curiosity“  semia kopose esančių dalelių mėginius ir leidžia pasižiūrėti, iš ko jos sudarytos, rašo businessinsider.com.

Štai keletas įdomiausių „Curiosity“ darytų nuotraukų.

Tai naujausia marsaeigio asmenukė Bagnold kopose, kuri sudaryta iš 57 skirtingų sausio 19 dienos fotografijų. Kad patikrintų smėlynus, marsaeigis jais pravažiavo savo storais ratais. Pėdsakai matyti nuotraukos centre.

Spalį darytoje nuotraukoje įamžintas Marso peizažo ir kalnuotos vietovės kontrastas.

Ilgus metus mokslininkai iš palydovų vaizdų žinojo, kad Marse yra itin aktyvus klimatas, kuris gali pakeisti smėlio kopas. Dabar „Curiosity“ yra Bagnold kopų viduryje. Čia jos per metus pajuda maždaug pusantro metro.

„Curiosity“  gali tirti smėlio kopų paviršiaus aktyvumą beprecedenčiu tikslumu. Kairėje yra Namib kopos, o už jos horizonte plyti Smailusis kalnas. 

Mokslininkai siekia sužinoti, kaip vėjas keičia smėlio daleles Raudonojoje planetoje, kur gravitacija silpnesnė nei Žemėje.

Iki šiol „Curiosity“ iš Namib kopų surinko tris mėginius. Marsaeigis sijojo smėlio granules per du skirtingus tinklelius. Vieno jų porų ilgis siekė vos 0, 02 centimetro. 

Vėliau dalelės buvo nusiųstos marsaeigio detaliai vidinei cheminei analizei.

Granules, kurios buvo per didelis, marsaeigis grąžino į Marso paviršių, kur jos bus toliau tiriamos naudojant kitus instrumentus, įskaitant „CheCam“ kamerą ir Alfa dalelių rentgeno spindulių spektrometrą.

„Curiosity“ tik pradėjo tyrinėti kopas, tad ateityje galime tikėtis ir daugiau nuotraukų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(62)
(1)
(61)

Komentarai (6)