Būna ir taip: Kanados valstija kas mėnesį visiems gyventojams dalins pinigus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Kadras 2016-03-09 12:15
kokius jūs čia paistalus rašot.... Suomijoje dar niekas nemoka tų 800eurų, dar tik yra svarstymo stadijoje..
Shimelis 2016-03-09 12:35
Viskas labai grazu. Bet butu idomu suzinoti is kur savivaldybe trauke tokius pinigus ir ar tokios pasalpos neskatina infiliacijos?
Evil Goku 2016-03-09 12:36
Čia taip pat kaip su 6 valandų darbo diena Švedijoje. Iš kažkur išgirsta nesąmonę ir parašo kaip faktą...
Audrius 2016-03-09 12:44
mano nuomone, tik laiko klausimas, kol tokios menesines basines ismokos bus ivestos visose issivysciusiose salyse. Ir tai bus daroma ne neturinciu, o labai daug turinciu geroves vardan. Ekonomines tendencijos labai aiskios-del robotizacijos ir automatizacijos, neisveikai auga nasumas, ko pasekme zymiai sumazejas darbo jegos poreikis. Apsoliuti dauguma robotais ir google automobiliais pakeistos darbo jegos lieka uz borto. Visuomene issisloksniuoja i 0.001% savininku, 1-5% elitiniu profesionalu ir 95% "left overs". Todel ir turim situacija, kai pussimtis zmoniu, turi daugiau turto nei like 3.5 milijardai planetos gyventoju. Sios tendencijos tik ryskes. Tiems 95% left overs, sancu tureti saugu, gerai apmokama darba-nera. Jei nieko nebus daroma, anksciau ar veliau,jie su sakemis iseis i gaves (Trumpo, Sanders, fenomenai ta jau rodo), kad taip neatsitiktu, 0.001% jiems prades moketi rentas ir duoti bereiksmiu pramogu uzimtumui. Beje, tokios visuomenes jau daug metu egzistuoja golfo salyse. Tik ten vietoj robotizacijos, nesvieki pertekliai yra gaunami is naftos. Tu saliu elitas puikai supranta, kad be rentu (arba "darbo" valstybiniame sektoriuije) pas juos iskart ateitu arabu pavasaris.
Shimelis 2016-03-09 13:01
Audriau tavo teorija gan idomi ir visai reali, kazkas tuos robotu surinktus iphonus vistiek tures pirkt. Bet sita ideja butu labai patraukli minimuma uzdirbantiems zmonems. Bet jeigu mane darbe pakeistu robotas, o dirikas pasakytu, na tu nesiparink, imk se 300eu/men, tai as tam robotui tikrai cukraus i hidrolio bakeli pripilciau:)
Audrius 2016-03-09 13:07
Na, basines pajamos, reiskia, kad visi jas gauna nepriklausomai ar dirba ar ne. Zinoma, kad ambicingi, jauni zmones, ant sofos nesedes. Tos ismokos yra skirtos nuslopinti frustracijas. Tendencijos tokios, kad paprastu darbuotoju nereikes. Cia pora pavyzdiu: Volkswagen group (kurios tikgrai nepavadinsi technologiskai atsilikusios) turi 588,902 darbuotoju, ir yra verta 126 milijardu USD Palyginimui Facebook turi 12,691 darbuotoju ir yra vertas 300 milijardu USD + Uber, turi apie 10k darbuotoju (nor gal kiek ir senoka info), ir kompanijos verte yra 60milardu USD + Ateity, uberiu ir fecabook'u tik dauges, o valkswagenai vis automatiskes...
immortallt 2016-03-09 13:11
Audrius, gal reiktų baigti nusikalbėti? Pirma, to dar niekas nepadarė. Antrą, Suomijos atveju tie 800€ skiriami, bet ne išmokami. Didžioji dalis nuskaičiuojami, kaip paslaugos, pvz sveikatos draudimas. Antra, tavo paskirstymas į 0.001% savininkų ir kad tai keli šimtai pasaulyje yra absurdiškas. Didžiųjų kompanijų savininkai dažniausiai yra pensijų ir draudimo fondai, kurie valdo milijonų gyventojų santaupas. O įmonės įkūrėjai/savininkai dažnai nebeturi net kontrolinio paketo, bet yra CEO ar koks kitas aukšto lygio vadovas įmonėje. Jis joje dirba kaip samdomas darbuotojas, su tam tikra balso teise. Mėgstama vis prikišti JAV, kad ten 1% valdo ~80% turto. Bet leiskit priminsiu, tas 1% JAV yra 3,3 milijono gyventojų. Nemaišyk Dutch disease su industrinės antrosios revoliucijos pasekmėm. Šalys, kurios neturi pramonės rimtos ir išteklių gavybą sudaro didžiąją dalį pajamų negali pradėti kitko gaminti, nes subrangsta jų valiuta ir jie tiesiog nekonkurencingi. Atitinkamai, kadangi darbo vietų sukurti nesugeba, einama lengviausiu keliu - išmokos. Tai nėra geras sprendimas, nes pinigus taškai, kol gauni iškasenas, bet jos baigiasi ar nukrenta jų kaina ir ateina krachas - Rusija puikus to pavyzdys. Arabų pavasaris niekaip nesusijęs su išmokomis. O robotų pergyventi reiktų tik tiems, kurie nieko nenori daryti, tik gauti už atėjimą į darbą pinigus. Bent kiek dirbančius pakeisti robotais sunku. Jei susidurtumėte, kokie neadaptyvūs robotai ir kokius kiekius reikia gaminti, kad pilnai automatizuoti gamybą reiktų - pašiutptumėt. Dauguma tokių pinigų per gyvenimą neuždirbs, nekalbu net apie sutaupymą. Ir šiaip, kuo žmonės geriau gyvena, tuo labiau pradeda vertinti rankdarbius, autentiškus darbus. Tuo daugiau reikia tiriamąjį darbą atliekančių, prižiūrinčių techniką. Tiesiog atsikratome nešvarių, sunkių ir purvinų darbų. O kad automatizacija atima darbą, tai jau prieš daugiau nei du amžius paneigta teorija. Prieš industrializacijos pradžią 40% nedarbas buvo normalus. Dabar 5-8% laikomas natūralus nedarbo lygis, ir čia jau pasiekiamas 60% ekonominio aktyvumo lygis! Įmonės vertė, darbuotojų skaičius ir pajamos - nelabai susiję dalykai, ypač skirtingose industrijose. Lįsk į krūmus su tokia analize. Beje, tu savo pusę algos atiduosi kitam, kuris sedės ant sofos?
Audrius 2016-03-09 13:45
Kaip visada, immortallt savam primityvo stiliui-delfio, liaudes isminties ir savamokslystes kratinys...dar tik galejai eilini karta parasyt, kad tu pats butui uzgyvenai ir, kad visi biedni yra kvailiai.. Nera prasmes cia kazka su tavim diskutuot..Esi girdejes apie Credit Swiss? Tai va, pagal nesena ju ataskaita 1% planetos gyventoju dabar priklauso 50% viso turto. Kaip tau toks faktas?! Minciu nekelia? Speju, kad ne Prie ko cia penciju ir draudimo fondai-nezinau..fatkto, kad 1% zmoniu turi PUSE planetos turto tas nekeicia.. Nu taip 1% USA yra daugiau nei visa LT, soo what? Tai 99% yra 300 milu +, tai ka? DD Arba, zinai, pvz, kad Sirijoj dabar yra didziausia sausra per 900metu? 2011 del sitos sausros ismire 70% galviju ir isdziuvo apsoliuti dauguma dirvozemiu. Nematai cia jokiu sasaju tarp protestuotoju ir skurdo? Po Egipto revoliucijos Saudu Arabija atvirai sake, kad jie papirkines populiacija padidintom ismokom, kad niekam nekiltu norai protestuot.. Paaiskink man kaip pvz, kokiu 45 metu 3 vaiku tevas 20 metu pradirbes fabrike, furistas, buhalteriai ir n kitu, kuriuos pakeis robotai ir algoritmai gales gauti nauja darba su adekvacia alga ir garantijom? Anyway, esme ta, kad tavo kliedesiai itaka daro tik tau ir tavo artimiesiems. Faktu (kuriu tu visvien nezinai) tas nekeicia.
Shimelis 2016-03-09 14:00
Visa sita ideja man tikrai atrodo patrauklei. Bet neimkim taip globalei, pvz maxima atleidze visus darbuotojus, kasos automatine, prekes delioja robotai, bet batona vistiek pirks zmones. Ir tu man paaiskink, kur cia biznis investuot maisa pinigu ir po to saibas kures sutaupo robotas, isdalinti dotacijom?
Audrius 2016-03-09 14:13
Biznis labai paprastas. a) grubiai tariant jei nedalinci dotaciju, nebus uz ka pirkt batono, t.y. skatini vartojima. b) kai 99% salies yra alkani ir biedni, o like 1% viska turi, prasideda riauses.
Rukis 2016-03-09 14:21
Kažkas tuos robotus turės prižiūrėt. Robotas ne žmogus, ne pilnavertis dirbtinis intelektas, kuris pats save pataisytų, susitvarkytų ir prisitaikytų prie ekonominių pokyčių. Jį reikia prižiūrėti ir pastoviai. Ko pasekoje: daugiau "švarių" darbo vietų visokiuose ofisuose ir techn. bazėse iš kurių būtų prižiūrimi robotai. Na tarkim būtų pilnavertis dirbtinis intelektas. Bet tada abejoju ar "jis" norės vergauti žmogui vardan elektros ir alyvos.
immortallt 2016-03-09 14:24
Audrius, delfi stiliumi varai tu, emocijos ir geriausiu atveju keli faktai. 1% pasaulio gyventojų, tai ~75 milijonai gyventojų. Ne keli šimtai. O tokie faktai man mintis kelia, bet ne emocijas. Tau matau tik emocijas. Žinai, kad tokiose ataskaitose, pvz Zuckbergas vertinamas bus su keliais šimtais milijardų dolerių? O kiek vertas facebook'as, jei neliks vartotojų? Tai yra, kiek realiai vertas turtas, o ne fanų sukurtas akcijų kainos burbulas? Pusę to turto nurėžti pusiau galima, kai pradedi skaičiuoti realias vertes, o ne įvertinimus kiek vertas. Pvz., visokie paveikslai, kurių kai kurie vertinami ir šimtu milijonu dolerių, tai realus turtas? Vat kadangi tu nemąstai, tai apsiputojęs drabstaisi, bet negalvoji, ką realiai matai per skaičių. Sausra ne tik Sirijoje, o visame regione. Dėl 900 metų sunku konkrečiai sakyti, bet Kalifornija irgi džiūva. Tuoj nebeturės geriamo vandens, bet nei skurdas, nei karai kankina. Nemaišyk koreliacijos, su priežastingumu. Sirijoje niekad nebuvo demokratijos, realaus kapitalizmo ar rūpinamasi visuomenės gerove. 45 metų tėvas spės į pensiją išeiti, kol jį pakeis robotai. Fūrų vairuotojus autopilotai pakeis nebent tada, kai 99% lengvųjų automobilių bus autopilotas, nes jie gabena didelių gabaritų krovinius, kartais ir pavojingus, tai dar bent 20 metelių gali ramus sedėti. Buhalteriai jau 15 metų dreba, kad pakeis juos kompai, bet kaip nepakeičia, taip nepakeičia. Kodėl? Todėl, kad procesai nėra standartizuoti ir tokie nebus dar daug metų. Esmė ta, kad kliedi pats ir nematai realybės. Dirbtinio intelekto nėra, kompai daro tik griežtai tą, ką nurodai, tad yra labai neadaptyvūs. O šiaip nu pasimokink bent jau gramatikos, velniai nematė, rašyk toliau šveplai, bet rašai kaip pradinukas, po to svaigsti, kad aš nusikalbu, kai pats nė taisyklingos lietuvių kalbos neįkandi. Shimelis, dar vienas gramatikos neįkandantis, bet pranašystėmis skubantis užsiiminėti. Na yra dabar savitarnos kasos, pastebėjai, kad ten sėdi vienas žmogus ant 6-8 kasų? O tuos kasos aparatus kas prižiūri? Kas suveda naujas prekes? Prekes delioja robotai... Na dar tokio niekur nemačiau. Teoriškai būtų įmanoma, bet parduotuves reikia labai standartizuoti, kad būtų galima centralizuotai rašyti programas. Bet kažkam vis tiek reikės piržiūrėti. Jei lentyna bus palinkusi, robotas nebežinos ką daryti. Jei bus kažkas numesta, kas nėra jo protokoluose - jis nežinos ką daryti. Taip pat visad lieka bėda saugotis nuo vagių. Tad kol pasieksime pilną automatizaciją, greičiausiai jau ir mūsų vaikų nebus gyvų. Iki to laiko daug kas išsispręs savaime. Aišku, geriausia gyvens tie, kurie bus iš tėvų paveldėję turto.
Shimelis 2016-03-09 14:41
Immortal, gal nebekomentuok daugiau. As ir neturiu omeny, kad tai ivyks rytoi. Taip, aptarnaujancio personalo reikes, bet net jeigu ir vienas inzinierius, aptarnaus masina, kuri pakeis 10 darbininku, vistiek gausis nekazka. Audriau i mano klausima taip ir neatsakei. Imkim scenariju a, tai kur biznis investuot i pilna robotizavima, jeigu robotu sukurta geri reikes isdalint uz dyka, kad nekiltu riausiu?
immortallt 2016-03-09 14:50
Shimelis, pasidomėk istorija, ištraukei argumentą, kuriam jau beveik 300 metų. Ir kaip jau sakiau, nuo tada nedarbo lygis krito nuo 40% iki 5-8%. Tu darai klaidingą prielaidą, kad žmogus 100% pakeičiamas. Aš tau sakau, kad nepakeičiamas, tu man aiškini, kad nekomentuočiau. Už mano nugaros 300 metų istoriją, už tavęs - baimė.
Shimelis 2016-03-09 15:03
Nieko as nebijau. Aplamai jau cia offtipac ziaurus gavos. Pirmas klausimas buvo is kur savivaldybe trauks tiek litu, kad dotacijom isdalint. O ziurint istoriskai, tai vienoke ar kitoke veikla zmones vistiek uzsiiminejo, tik prasidejus industrializacijai, padidejo poreikis darbo jegos. Jeigu anksciau pas fermeri pagalbinei dirbo uz maista ir nakvyne, tai fabrikai gaminantys zemes ukio technika, tiems kaimiecems pradejo moketi pinigus, jie uz juos pradejo pirkti ne tik batona, bet ir radijo imtuva nusipirko, zodziu isisuko didziulis ratas. O pafantazuokim apie robota, kuris gales atlikti bet koki logini darba (pasvirus prekiu lentyna tikrai nera didele problema) ir kas toliau?
Atk 2016-03-09 15:09
Gal klystu, bet manau gera idėja, tik galėtų ne tokią didelę sumą skirti, tarkim Lietuvoje 50 ar 100 eurų kas mėnęsį mokėtų. Tada žmogus nebijotų dėl ritojaus, nebijotų netekti darbo ir dirbtų nemėgstamą darba. O nemėgstamą darba dirbti labai pavojinga, tai gali ir iki savižūdybės nuvesti. Kuo daugiau bus nelaimingų, tuo daugiau agresyvių. Kuo daugiau agresyvių, tuo dar ddaugiau nelaimingų ir užburtas ratas išeina, tuo daugiau policijos mažesnis produktyvumas, nes visi nelaimingi nuo agresyvių kolegų ir kad dirbą nepatinkantį darbą. Dar gerai būtų skatint žmones prie žemės važiuot, negyvent miestuose, ten gyvent labai pavojinga ir labai neharmoninga, ateities geros nebus iš gyvenymo miestuose dideliuose, kur pilna namų su butais.
Atk 2016-03-09 15:11
Reik į Kanadą važiuot. Juokauju.
Shimelis 2016-03-09 15:26
Atk: matai su tuo darbu gaunas toks paradoksas. Savo darba as tikrai labai megstu, bet ji uz.isanti daro klijentai ir kolegos su direktorium priesaky:), bet cia kogero jau mano problema, o pailsiu as sodyboje vienkiemyje. Butu isties saunu, jeigu visi mes 10mlrd, turetume po nuosava bent keliu hektaru sklypa kur nors pamiskei ar prie vandens telkinio
immortallt 2016-03-09 15:38
Sunku tau suprasti, kad tai neįmanoma, kai gyveni Lietuvoje, vienoje rečiausiai apgyvendintų šalių ES. Pasižiūrėk Azijoje, pvz Šanchajus. Tada gal suprasi, kad tai neįmanoma visiems turėti sodybą gražioje vietoje, nes gražių vietų tiesiog tiek nėra, arba jų pasiekti neįmanoma, o gyvenimo sąlygos būtų itin sudėtingos, nors gražu.
Shimelis 2016-03-09 15:41
Immortall - cia buvo ironija