Žemės atmosferoje šie reiškiniai vyksta pirmą kartą per pastaruosius 66 mln. metų  (0)

Naujas mokslininkų tyrimas rodo, kad anglies dioksido emisijos Žemėje pastarąjį kartą buvo tokios didelės prieš 66 mln. metų – tada, kai dinozaurų rūšys išnyko nuo mūsų planetos paviršiaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anglies dioksido emisijų kiekis vis dar auga, nors ir lėtesniu tempu nei pastaraisiais metais.

Atlikdami tyrimą mokslininkai stebėjo geologinius įrodymus, kurie leido palyginti dabartinius CO2 kiekius su buvusiais praeityje. Jie analizavo nuosėdas, surinktas iš Naujojo Džersio pakrantės, kad iš naujo įvertintų anglies 13 ir deguonies 18 izotopų įrašus, kurie indikuoja anglies koncentracijos lygį atmosferoje ir leidžia nustatyti tuometinę temperatūrą.

Mokslininkų komanda, vadovaujama Richardo Zeebe‘o iš Havajų universiteto, atrado, kad anglies emisija padidėjo ir globalinis atšilimas įvyko maždaug per Paleogeno – Eocenų epochų terminį maksimumą (PETM) – prieš 56 mln. metų, kai superžemynas Pangėja skilo pusiau.

Tai labai svarbus metas, nes mokslininkai mano, kad dabar mūsų išgyvenami klimato pokyčiai labai panašūs į PETM periodo.

Tai, kad anglies dioksido emisijos ir globalinis atšilimas buvo labai susiję, leidžia daryti prielaidą, jog per PETM CO2 kiekis nuolat ir stabiliai didėjo. Jeigu CO2 atmosferoje gausiai padidėja, klimatui dar reikia laiko prisitaikyti prie pokyčių.

R.Zeebe’as ir kolegos suskaičiavo vidutinį metinį anglies dioksido lygį per PETM, kuris siekė maždaug 0,6–1,1 mlrd. tonų kasmet. Dabar išskiriamo anglies dioksido kiekis kasmet siekia po 10 mlrd. tonų.

Sunku pasakyti, koks buvo CO2 kiekis tuomet, kai išnyko dinozaurai (maždaug 10 mln. metų prieš PETM), nes geologiniai įrašai nuolatos patikslinami. Tikėtina, kad į Žemę įsirėžus maždaug 9,6 km skersmens asteroidui anglies dioksido emisijos mūsų planetoje buvo panašios į dabartines, tačiau emisijų kiekis dabar gali būti ir didesnis.

„Mes padarėme išvadą, kad, atsižvelgiant į prieinamus duomenis, dabartinis antropogeninis anglies dioksido išmetimas yra beprecedentis per 66 mln. metų“, – rašo tyrimo autoriai.

Tyrimo rezultatai publikuoti „Nature Geoscience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(48)
(7)
(41)

Komentarai (0)