Mokslininkai nustatė geriausią būdą mesti rūkyti  (7)

Ilgą laiką mokslininkai ieškojo atsakymų, koks gi yra geriausias būdas mesti rūkyti. Dažniausiai išskiriami du pagrindiniai variantai: staigus metimas arba laipsniškas atsisveikinimas su įkyriu įpročiu. Vis dėlto daugeliui taip ir nėra aišku, kuris gi variantas veiksmingiausias.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Daugybė žmonių mano, kad logiška būtų pradėti kelią į nerūkymą mažinant rūkalų kiekį prieš galutinai atsisveikinant su cigaretėmis“, – teigė Nicola Lindson-Hawley iš Oksfordo universiteto, vadovavusi naujausiam „Annals of Internal Medicine“ leidinyje išpublikuotam tyrimui. Vis dėlto tyrimo rezultatai rodo ką kita.

Panašu, kad staigus metimas – geriausias sprendimas, rašo time.com. N. Lindson-Hawley kartu su kolegomis į tyrimą įtraukė beveik 700 Jungtinės Karalystės (JK) gyventojų, surūkydavusių per dieną mažiausiai po 15 cigarečių ir planavusių mesti. Visiems tyrimo dalyviams buvo nustatyta diena mesti rūkalus po dviejų savaičių. Atsitiktine tvarka pusei tyrimo dalyvių buvo nurodyta rūkyti įprastai iki pat nustatytos datos, o tada mestai staiga.

Kita pusė dalyvių su žalingu įpročiu turėjo atsisveikinti pamažu mažinant rūkalų kiekį iki numatytos dienos. Abiejų grupių dalyviams taikyta elgesio terapija, skirta nikotino pleistrų ir nikotino pakeitimo terapija, pavyzdžiui, guma, tabletės ar burnos purškalas.

Priemonių veiksmingumas tirtas vertinant susilaikymą nuo rūkymo po keturių savaičių ir po pusmečio. Staiga cigarečių atsisakiusių tyrimo dalyvių rezultatai buvo 25 proc. geresni nei laipsniško atsisakymo grupės rezultatai. 49 proc. staiga rūkalų atsisakiusių tyrimo dalyvių susidorojo su skirta užduotimi, o laipsniško rūkalų atsisakymo grupėje tokių buvo mažiau – 39 proc.

Po pusmečio įvertinus tyrimo dalyvių rezultatus paaiškėjo, kad iš staiga rūkyti metusių grupės vis dar nerūkė 22 proc., o iš laipsniškai metusių – 15 proc. tyrimo dalyvių. Įdomu pastebėti, kad daugiau tyrimo dalyvių teigė pageidaujantys mesti žalingą įprotį laipsniškai.

Tiesa, asmeniniai pageidavimai nelabai tėra susiję su jų sėkmingumu. „Net jei žmonės norėjo mesti laipsniškai, jie vis dėlto turėjo daugiau vilčių mesti, jei tai darė staiga“, – tikino N. Lindson-Hawley.

Šiame tyrime nevertintas dar vienas rūkymo metimo būdas – elektroninės cigaretės, kurių veiksmingumas vis dar nėra vienareikšmiškai patvirtintas ir ši priemonė nėra įvardijama kaip efektyvi kovos su rūkymu priemonė.

„Laipsniško metimo grupės rezultatai irgi yra geri“, – priminė ji. N. Lindson-Hawley teigimu, ateityje planuojama ir toliau tirti laipsniško metimo metodus, siekiant išsiaiškinti, ar įmanoma padidinti jų efektyvumą.

„Jei yra žmonių, kurie iš tiesų jaučia, kad negalėtų mesti staiga, todėl nori tai daryti laipsniškai, ir tikina kitokiu atveju net nemėginsiantys atsisakyti cigarečių, vis tiek turime juos skatinti, kad jie tam pasiryžtų“, – samprotavo ji.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(25)
(10)
(15)

Komentarai (7)