O čia tai mįslė: arba kosmologiniai skaičiavimai klaidingi, arba aptikta nežinoma Visatos savybė  ()

Visata plečiasi, ir plečiasi greitėdama – šitai žinome, atitinkamai, jau daugiau nei šimtą ir daugiau nei penkiolika metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet tiksli plėtimosi istorija vis dar neaiški: išmatuoti, kaip Visata plečiasi, nelengva, kai negalime pažiūrėti į ją iš šalies.

Dabar grupė mokslininkų, pasinaudodami Hablo teleskopo duomenimis, apskaičiavo plėtimąsi nusakančios Hablo konstantos vertę.

Ji parodo, kaip sparčiai tolsta nuo mūsų galaktikos, esančios santykinai netoli – iki kelių šimtų megaparsekų atstumo (palyginimui regimosios Visatos dydis yra apie 15 gigaparsekų).

Apskaičiuotoji vertė – 73 km/s vienam megaparsekui; padauginę ją iš atstumo, gauname judėjimo greitį. Ši vertė yra 8% didesnė, nei apskaičiuota iš kosmologinių parametrų, nustatytų teleskopo Planc stebėjimais.

Toks neatitikimas gali reikšti nemenkas klaidas duomenų apdorojime ir interpretacijoje, arba žymėti kažkokią fundamentalią dar neišaiškintą Visatos plėtimosi savybę.

Pavyzdžiui, gali būti, kad Visatos plėtimąsi spartinanti tamsioji energija ne visada buvo vienodo stiprumo – praeityje silpnesnė, nei dabar.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(85)
(10)
(74)

Komentarai ()

Susijusios žymos: