Blaivus ir atviras gydytojo komentaras apie mediciną ir farmacijos verslą: „Tėvų baimės dėl kombinuotų skiepų – visiškai pagrįstos“  (21)

„Nenustebsiu, jei po kelerių metų atsiras duomenų, įrodančių, kad vaikams kenkia skiepijimas tam tikromis vakcinomis“, – drąsiai kalba gydytojas Jokūbas Fišas. Ar jis nebijo, kad kiti gydytojai jį pasmerks? Juk jis pats yra neurologas ir vaikų neskiepija. Todėl būtų jį galima apkaltinti neprofesionalumu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kadangi esu ir gydytojas, ir pilietis, turiu teisę turėti savo poziciją“, – ramiai sako gydytojas, kai išsakau savo nuogąstavimus. „Aš juk nesu prieš skiepus – skiepyti būtinai reikia. Tačiau prieš skiepijant vaikus kombinuotomis vakcinomis reikia gerai pagalvot.“ Vakcinas, kuriomis skiepijama iškart nuo kelių ligų, jis lygina su kokteiliu, kuriame sumaišytas alus, vynas ir degtinė.

Jis pripažįsta – masinė vakcinų gamyba yra didžiulis verslas. „Farmacijos kompanijų tikslas yra uždirbti. Žmonių išgydymas tėra tik šalutinis jų veiklos rezultatas.“ Medikas ragina aiškiai matyti tai, kas vyksta. Tačiau jis nemurma dėl to, kad pasaulis netobulas. Negatyvių minčių geriau nepuoselėti, nes nuo jų irgi galima susirgti.

Stulbinančiai atviras interviu – apie tai, kas iš tikrųjų vyksta medicinos sistemoje.

– Mane nustebino jūsų reakcija, kai nusiunčiau jums straipsnį apie tai, jog vėžį sukelia grybelis. Tikėjausi jūsų, kaip mediko, atsakymo, kad tokia teorija – visiška nesąmonė. Bet jūs nepuolėte kategoriškai neigti.

– Mes dažnai per greitai sakom: „Čia nesąmonė.“ Toks yra neprotingų žmonių elgesys. Išmintingi žmonės nenumoja ranka net į tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo absurdiška.

Taip, iš pirmo žvilgsnio tai atrodo nei penki, nei devyni. Suvėžėję augliai tiriami histologiškai – nustatoma, iš kokių ląstelių susidaro auglys, o kartais – mikrobiologiškai. Laboratorijoje galima atskirti bakterijas, virusus, pirmuonis, grybelius. Augliuose grybelių dar niekas neatrado. Tačiau galimas daiktas, kad yra kažkokia gyvybės forma, artima grybeliams, kuri mums nežinoma, ir būtent ji sukelia greitą ląstelių dauginimąsi.

– Tai protinga net absurdiškoje teorijoje ieškoti tam tikros logikos?

– Pirmiau reikia susipažinti su įrodymais, o tik tada mėginti juos neigti.

Mes nežinome daugelio ligų priežasčių. Taip, žinome, kad alkoholizmas susijęs su kepenų suriebėjimu arba kad rūkymas sukelia plaučių vėžį. Tačiau yra daug daugiau ligų, kurių priežasties nesuprantame. Pavyzdžiui, nežinom, kodėl atsiranda tokios plačiai žinomos ligos, kaip šizofrenija ar išsėtinė sklerozė.

Kažkada medikai juokėsi, išgirdę, kad skrandžio opą sukelia mikrobas. Ta teorija buvo visiškai pasmerkta. Paskui tikrai pasirodė, kad kai kurias skrandžio opas sukelia Helicobacter Pylori. Tokiais atvejais skrandžio opą gydyti reikia antibiotikais. Dabar jau visi tai pripažįsta.

– Ar yra panašių ginčų ir šiais laikais?

– Žinoma. Štai teigiama, kad aterosklerozę, kurios komplikacija yra insultas ar miokardo infarktas, irgi reikia gydyti antibakterinėmis priemonėmis. Neva, tai yra infekcinis uždegimas. Daugybė medikų sako, kad tai nesąmonė. Anksčiau buvo manoma, kad aterosklerozė kyla nuo padidėjusio cholesterolio. O dabar kai kurie jau sako, kad cholesterolis nėra bloga medžiaga.

Medicinoj požiūris visuomet banguoja. Visai nenustebsiu, jei po kelerių metų atsiras duomenų, įrodančių, pavyzdžiui, tai, kad vaikams kenkia skiepijimas tam tikromis vakcinomis. Esu įsitikinęs, kad dabar yra bešališkai studijuojančių tą klausimą ir jie pateiks įrodymų.

– Dėl vaikų skiepijimo vyksta didžiulė kova. Būtų vertinga išgirsti jūsų, profesionalaus mediko, nuomonę.

– Negaliu šioje srityje vadinti savęs profesionalu. Tačiau kadangi esu ir gydytojas, ir pilietis, turiu teisę turėti savo poziciją.

Skiepai yra geras dalykas. Jau nuo senų senovės žmones skiepydavo. Juk prieš pora šimtų metų net ketvirtadalis Europos gyventojų numirdavo nuo raupų, vaikų – net pusė. Įsivaizduokite, kokia tai buvo bėda. Baisesnė už gaisrus ir karus.

Reikėjo nuo to kažkaip gelbėtis. Ir štai vienas anglas kaimo gydytojas pastebėjo, kad melžėjos dažnai perserga karvių raupais, bet nesuserga tais baisiais raupais, nuo kurių visi miršta. Tada jis pradėjo skiepyt – įbrėždavo žmogui odą ir užkrėsdavo jį iš opos paimtais pūliais. Ar žinote, iš kur atsirado žodis „Vakcina“? Lotyniškai „vaca“ reiškia karvę.

Dabar raupai jau išnaikinti. Tačiau dabartiniai skiepai apsaugo nuo daugybės baisių ligų – poliomielito, kokliušo, difterijos, stabligės, tymų, kai kurių formų encefalito. Tuberkulioze sergančiųjų mažėjimas taip pat susijęs su skiepais.

– Vadinasi, vaikų skiepyti nenorintys tėveliai nesupranta, ką daro?

– Taip nesakau. Jie kovoja su kombinuotomis vakcinomis. Tai tokios vakcinos, kuriomis iškart skiepijama nuo kelių ligų – nuo kokliušo, difterijos ir stabligės.

Tikrai pastebėta, jog paskiepyti vaikai dažniau turi dėmesio sutelkimo sutrikimų, juos dažniau kamuoja vaikų hiperaktyvumo sindromas. Net autizmo atvejų dažniau pasitaiko. Galimas dalykas, kad tėvelių baimė ne iš piršto laužta.

Kodėl tos kombinuotos vakcinos yra blogos? Atsakymas čia paprastas. Pamąstykite – jeigu jūs gersite tik vyną ir gersite jo daug, tai prisigersite. Bet jeigu gersite vyną, alų, degtinę, o paskui dar mostelėsite šimtą gramų likerio, tada nugriūsite ir dar apsišlapinsite.

Tas pats ir su vakcinomis. Kiekvieno žmogaus kūno būklė skiriasi. Imuninė sistema keičiasi, patyrus stresą, pervargus ar dėl kokių kitokių išorinių veiksnių. Galima ištirti vaistus laboratorijoje ir sakyti, kad jie nekenksmingi. Tačiau į banguojančią imuninę sistemą įsiterpęs skiepas susiduria su visai kitu pasauliu.

– Nebijote, kad medikų bendruomenė jus pasmerks už tokias kalbas?

– Ne. Aš juk nesu prieš skiepus – skiepyti būtinai reikia. Tačiau prieš skiepijant vaikus kombinuotomis vakcinomis reikia gerai pagalvot.

Be to, vakcinos dabar gaminamos ne taip, kaip Luiso Pastero laikais. Jų sudėtyje yra daug visokių balastinių medžiagų – gyvsidabrio, stabilizatorių, konservantų. Taip yra todėl, kad vakcinos gaminamos masiškai, tai – didžiulis verslas.

– Ką pasakytumėte tiems, kurie šneka, kad medikai susimokė su farmacininkais ir slepia tiesą ne tik apie šias vakcinas, bet ir apie daugybę kitų vaistų?

– Matote, pasaulis nėra tobulas. Žiūrėkit, buvo Holokaustas, o dabar „Islamo valstybė“ kapoja galvas ir rodo visam pasauliui. Vaikus tėvai į šulinį mėto, pedofilai prievartauja – košmaras, kokie netobuli esam. Nei religija mūsų nesustabdo, nei socialinės gerovės augimas. Tik įstatymai dar kiek prilaiko nuo siautėjimo. Nors ir tai daugybė tų, kurie girti važinėja.

Pasidalinkite su draugais
(61)
(41)
(20)

Komentarai (21)