Gyvenimas visai kitoks, nei atrodo teorijoje: stebinančios išvados apie vaikų charakterius ir jų uždarbius suaugus  (1)

Viena iš nusistovėjusių vaikų ugdymo taisyklių yra pagarba vyresniesiems, tačiau naujas tyrimas atskleidė, kad vaikai, kurie tam nepaklūsta, dažniausiai gauna geriau apmokamą darbą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1968 metais buvo ištirti 745 Liuksemburgo šeštokai, vėliau 2008 metais buvo palyginti jų pasiekimai gyvenime. Mokslininkai išskyrė tam tikrus bruožus, kurie gali numatyti ateities karjeros pasirinkimą ir buvo labai nustebinti. Jie atrado, kad tie vaikai, kurie dažniau pažeidinėjo taisykles, vėliau uždirbdavo daugiau.

Šis atradimas buvo paskelbtas žurnale „Developmental Psychology“. Studijos autoriai pažvelgė ir į vaikų šeiminę, socialinę bei ekonominę padėtį. Taip pat nustatė IQ, suskaičiavo akademinius pasiekimus ir išskyrė tam tikrus kasdienius pomėgius. Jų mokytojai taip pat dalyvavo šioje studijoje. Buvo vertinamas jų noras tobulėti.

Nenuostabu, kad vaikai, kurie dar šeštoje klasėje buvo įvertinti, kaip atsakingi ir darbštūs, ateityje pasiekė daugiau. Tačiau tyrėjus labai nustebino faktas, jog „taisyklių laužytojai“ įsidarbinę gaudavo didesnes pajamas. Šio fenomeno priežastys mokslininkams dar nėra aiškios.

„Mes galime daryti prielaidą, kad tokie moksleiviai uždirba didesnes pajamas, nes yra atkaklesni diskusijų metu, o tai praverčia, pavyzdžiui, derantis dėl atlyginimo ar jo pakėlimo“, – pažymi studijos autoriai.

Kita galimybė yra ta, kad tai, kas galėjo būti laikoma maištingumu prieš 40 metų, šiuo metu yra toleruojama ir nes sveikintina. Maištingi žmonės taip pat gali geriau „pastovėti“ už save arba nebijoti pasipelnyti nesąžiningais metodais.

Pavyzdžiui, kitas tyrimas apie organizacinę psichologiją parodė, kad žmonės, kurie darbo vietoje dažniau elgiasi neetiškai, yra nepatenkinti savo pajamomis ir pasižymi didesne meile pinigams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(24)
(1)
(23)

Komentarai (1)