Įdomusis mokslas: kiek ilgai tektų kristi skersai Žemės planetos? (Video)  (2)

Siūlome įsivaizduoti, jog skersai Žemės planetos (tarkime, nuo Šiaurės ašigalio iki Pietų ašigalio) yra iškastas ilgas tunelis. Jūs stovite ant atbrailos krašto ir ruošiatės nušokti. Kiek ilgai tektų kristi?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-05-26 Įdomusis mokslas: kiek ilgai tektų kristi skersai Žemės planetos? (Video)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip manote, kiek laiko truktų jūsų kritimas nuo vieno ašigalio iki kito? Primename, jog Žemės branduolio skersmuo siekia maždaug 12742 kilometrus.

Žinoma, krentant skersai Žemės planetos veikia įvairiausios gravitacinės jėgos bei oro pasipriešinimas. Todėl "Youtube" kanalo "MinutePhysics" savininkai, atlikdami skaičiavimus, nusprendė dalį faktorių eliminuoti arba juos pakeisti.

Pavyzdžiui, skaičiuodami laiką, per kurį žmogus atsidurs iš vieno ašigalio į kitą, mokslininkai rėmėsi prielaida, jog oras tunelyje yra išsiurbtas ir dėl to nebus jokio pasipriešinimo.

Mokslo entuziastai įtraukę svarbiausius faktorius apskaičiavo, jog skersai Žemės planetos tektų kristi apie 37 minutes. Atsižvelgus į dar smulkesnius faktorius paaiškėjo jog tiksliausias laikas būtų 38 minutės ir 6 sekundės.

Savo detalesnius skaičiavimus pateikė vaizdo įraše:

Prieš metus kanadietis Alexanderis Klotzas, McGillo universiteto Montrealyje studentas, taip pat atliko nuodugnius skaičiavimus ir paskelbė, jog krisdami iš vieno ašigalio į kitą užtruktumėte 38 minutes ir 11 sekundžių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(15)
(6)
(9)

Komentarai (2)