256 metų sulaukęs vyras: istorinė apgaulė ar idealus sveiko gyvenimo pavyzdys?  (13)

Iki šiol kalbama, kad kinų kilmės Li Ching Yuen yra ilgiausiai pasaulyje gyvenęs žmogus. Teigiama, kad jis mirė būdamas net 256 metų! O tai patvirtina tam tikri dokumentai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turėjo 200 vaikų

1928 m. „The New York Times“ išleido straipsnį, paremtą interviu su vyriškiu, kurio seneliai gerai pažinojo Li Ching Yuen. Jame teigta, kad Li Ching Yuen nuo pat vaikystės domėjosi žolininkyste – augalų rinkimu kalnuose.

Tai daryti pradėjo dar būdamas dešimties, todėl anksti suprato augalų naudą žmogaus sveikatai. Daugiau nei keturiasdešimt metų jis gyveno maitindamasis lingzhi, goji ir kitomis uogomis, taip pat laukiniu ženšeniu ir gerdamas ryžių vyną.

1930 m. tas pats leidinys išspausdino straipsnį, kur Chengdu universiteto profesorius Wu Chung-chieh atrado Kinų imperijos įrašus, darytus 1827 m. Pasak jų Li Ching Yuen sveikintas šimto penkiasdešimtojo gimtadienio proga. 1877 m. užfiksuotose įrašuose jau kalbama apie du šimtuosius Li Ching Yuen gyvenimo metus.

1974 m. Li Ching Yuen tapo tiksliųjų mokslų mokytoju Kinijos kariuomenėje. Vyras buvo vedęs net dvidešimt tris kartus ir per visą savo gyvenimą susilaukė daugiau negu dviejų šimtų vaikų.

Aukso vertės patarimai

Li Ching Yuen turėjo mokytoją, kaip teigiama, gyvenusį net penkis šimtus metų. Būtent jis ir išmokė vyrą ilgaamžiškumo paslapčių. Tai – Qigong pratimai ir maitinimasis žolelėmis. Paskutinę savo gyvenimo dieną Li Ching Yuen pasakė: „Atlikau viską, ką turėjau šiame pasaulyje“.

Ne kartą Li buvo klaustas, kokia yra tokio ilgo gyvenimo paslaptis. Jo atsakymas skambėjo paprastai: „Išlik ramia širdimi, sėdėk kaip vėžlys, vaikščiok vikriai, kaip karvelis ir miegok, kaip šuo“.

Li teigė, kad ilgaamžiškumą nulemia vidinė ramybė ir minčių darna, siejama su taisyklingu kvėpavimu. Žinoma, tam labai didelės įtakos turėjo ir vyro mitybos įpročiai.

Kodėl taip sunku patikėti?

Šiandieniniame pasaulyje, kuriame žmogus gyvena maždaug 70 – 85 metus, mintis apie 256-ąjį gimtadienį šventusį vyrą, atrodo neįtikėtina. Tačiau įsivaizduokite žmogų, kuris nepatiria streso, nekvėpuoja užterštu miesto oru ir reguliariai sportuoja. Jis nevartoja cukraus ir jokio maisto, kuriame yra pesticidų.

Kitaip tariant, negyvena taip, kaip šiomis dienomis gyvename kiekvienas iš mūsų. Toks žmogus nevalgo riebių patiekalų, saldžių desertų ir genetiškai modifikuotų produktų, nevartoja jokio antibiotikų, alkoholio ar tabako.

Jis ne tik, kad nesimaitina nesveiku maistu, bet į savo mitybos pagrindu laiko vien tik žoleles, kurios yra patys geriausi vitaminai mūsų organizmui ir imuninei sistemai. Laiką leidžia gamtoje, praktikuodamas taisyklingą kvėpavimo techniką ir medituodamas, o tai gerina protinę, fizinę ir emocinę būseną. Jis puikiai išsimiega ir džiaugiasi grynu oru.

Nėra ko abejoti – jei kiekvienas darytume dalykus, kurios išties ir privalome daryti kaip Li, mažiausiai šimto metų gyvenimo trukmė taptų įprastu dalyku pasaulyje. Kas žino, kiek ilgai gyventume, jei elgtumėmės teisingai?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(108)
(80)
(28)

Komentarai (13)