Legendinis tepalas „Žvaigždutė“: jokių tirštiklių ir dirbtinių dažų bei stebinanti nauda  (1)

Legendinis tepalas „Žvaigždutė“ pasirodė Sovietų Sąjungos vaistinėse maždaug 1970-aisiais. Jis buvo pristatomas kaip tikrai efektyvus ir nebrangus vaistas. Šiuo balzamu bandyta gydyti viską – nuo ūmių kvėpavimo takų infekcijų iki lėtinio reumato. Įspūdingiausia, ko gero, tai, kad teigta, jog vaistas tikrai padėjo daugeliu atvejų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis legendinis tepalas kurį laiką buvo dingęs nuo vaistinių lentynų. Tačiau jo gydomųjų savybių šlovė buvo tokia didelė, kad net Rusijos farmacininkai aktyviai agitavo vaistinį balzamą grąžinti į rinką.

Šiandien legendinės „Žvaigždutės“ vėl galima nusipirkti ir Lietuvoje. Tačiau ar žinote, kas yra toji medžiaga, iš kurios pagamintas balzamas ir kaip ją galima pritaikyti gydymui? Ar iš tiesų tai yra pigi panacėja nuo visų ligų?

Istorija prasidėjo Vietname

Originalus preparato pavadinimas  –  “Vietnamietiška žvaigždė“ ir jis, žinoma,  buvo gaminamas tik pačiame Vietname. Šio balzamo kūrėjai – Vietnamo farmakologinė kompanija Danapha Pharmaceutical JSC.

Tarybų liaudis vaistą pamėgo ne iš karto, mat kaip įprasta socialistiniame pasaulyje, kilo daug kliūčių. Balzamo instrukcija buvo tik vietnamiečių kalba.

Kokia gi to populiaraus balzamo sudėtis? Iš pradžių balzame nebuvo naudojamas eukaliptų aliejus, tačiau vėliau ši sudėtinė dalis vaistą pavertė tikra panacėja. Į balzamo sudėtį įėjo pačių vietnamiečių gydymo tikslams šimtmečiais vartotos medžiagos, gydomųjų augalų aliejai. Jokios chemijos, tirštiklių, dirbtinių dažų.

Į šiuo metu Lietuvoje pardavinėjamo balzamo sudėtį įeina kamparas, mentolis, Mentha piperita mėtos aliejus, Eucalyptus globulus eukalipto aliejus, Cinnamomum cassia senos aliejus, Ocimum basilicum baziliko aliejus, skystas parafinas, parafinas, vaškas, vazelinas ir lanolinas. 

Rusijoje žvaigždutė pardavinėjama trijų rūšių: pieštukinė, balzamo pavidalu arba skysta.

Tai vienas iš preparatų, kurio naudą pripažįsta viso pasaulio farmakologai. Be to, jis nėra kenksmingas odai. Teigiama, kad alerginių reakcijų, atliekant tyrimus, nepastebėta.

Veiksmingas, bet ne panacėja

Dėl savo aliejinio pagrindo, šis balzamas lengvai įsigeria į odą, tonizuoja, stimuliuoja, aktyvina kraujotaką, mažina kūno temperatūrą. Jis plačiai naudojamas liaudies medicinoje kaip pagalbinė priemonė nuo uodų, įkandus vabzdžiams, esant slogai, sinusitui, bronchitui, skaudant galvai.

Tačiau medikai perspėja, kad nereikėtų tikėtis, jog paprastas balzamas išgydys nuo visų ligų, mat tepalas veikiau slopina simptomus, bet ne jų priežastis. 

Kai kurie gydytojai nerekomenduoja vartoti „Žvaigždutės“ vaikams iki penkerių metų, taip pat  būsimoms mamoms ir krūtimi maitinančioms moterims.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(83)
(9)
(74)

Komentarai (1)