Paslaptingą radinį aptikęs archeologijos mėgėjas prašo pagalbos: kas tai galėtų būti?  (6)

Į socialiniame tinkle „Facebook“ įkurtą grupę „Archeologija Lietuvoje“ kreipėsi Martinas Placidus su labai įdomiu radiniu. Gal jūs žinote kas tai yra?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors vaikino vardas ir pavardė neskamba itin lietuviškai, tačiau vaikinas puikiai rašo mūsų gimtąja kalba.

M. Placidus atsiuntė keletą nuotraukų, prašydamas padėti nustatyti vieno artefakto kilmę. Danijoje gyvenantis vaikinas pastebėjo ant žemės gulintį akmenį, o jį atvertęs iš pradžių net nepastebėjo, kad jis kažkuo išskirtinis.

„Buvo eilinis akmuo apverstas, buvau pakėlęs ir atrėmiau į medį ir palikau. Bendradarbis po mėnesio sako „įdomus akmuo“. Ir tik tada kilo idėja apžiūrėti jį“, – grupei „Archeologija Lietuvoje“ rašė vaikinas.

Iš nuotraukų aiškiai matomi keisti rėžiai, kuriuos padarė tikrai ne natūralūs gamtos procesai. Akmens plokštėje matomas ir ganėtinai taisyklingos formos pagilėjimas.

Jau buvo kreiptasi į keletą archeologų Lietuvoje, tačiau jie negalėjo tiksliai pasakyti, kas tai per artefaktas ir kam jis buvo skirtas. Viena iš versijų, kad tai galbūt yra senovės Danijos žmonių primityvi keptuvė, kurią padėjus ant laužo ši tolygiai įkaisdavo. Tiesa, tai tėra tik nepatvirtinta hipotezė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(41)
(3)
(38)

Komentarai (6)