Nustatyta, kokia veikla iš lėto žudo mūsų smegenis  (1)

Kone kiekvienas iš mūsų yra dirbęs nuobodų darbą. Tuomet atrodo, kad minutė slenka valandą, o valandos, likusios iki pabaigos, niekada nesibaigs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kuriems to pakanka, kad imtų dairytis kitų galimybių. Na, o jei nuobodulys nėra pakankama paskata pakeisti aplinką, mokslininkai ištyrė, kad nuobodi darbo aplinka turi ilgalaikį neigiamą poveikį smegenims.

Floridos Universiteto tyrėjai atrado, kad tiek nešvari darbo aplinka, tiek nestimuliuojanti veikla gali ilgam paveikti psichinę darbuotojų sveikatą.

Iki šiol buvo bandyta išsiaiškinti, kas iš tikrųjų daro didžiausią įtaką smegenų veiklai senstantiems žmonėms. Taigi, mokslininkai buvo atsiskyrę – vieni tyrė pelėsio, švino ir didelio garso aplinkos poveikį, o kiti – nuobodaus darbo.

Vyriausiasis tyrėjas gydytojas Josephas Grzywacz teigė, kad pastaroji studija yra ypatinga, nes parodo abiejų aspektų svarbą ir ilgalaikį poveikį psichiniam asmens gerbūviui. Jos metu duomenys buvo renkami stebint beveik 5,000 suaugusių, dirbančių asmenų.

Mokslininkai ištyrė visų jų darbo vietas bei jų gebėjimą ne tik prisiminti išmoktą informaciją, bet ir ją panaudoti praktiškai. Taip pat buvo tikrinama, kaip greitai darbuotojai įvykdė užduotis, kaip planavo savo laiką ar koncentravo dėmesį.

Buvo atrasta, kad sendami asmenys gebėjo geriau atlikti protines užduotis bei greičiau išmokdavo naujus įgūdžius. Tai buvo ypač akivaizdu tarp dailiosios lyties atstovių. Žmonių taip pat buvo paklausta, ar jie nekenčia nuo atminties sutrikimų.

„Tai, ką atradome, gali būti įvardinta paprastai – nenaudojamas daiktas sunyksta. Visgi, ir nešvari darbo aplinka darė gan stiprią įtaką žmogaus sąmoningumui. Psichologai teigia, kad smegenys yra tarsi raumuo, o tai paaiškina, kodėl netreniruojamos jos ima „nykti“. Tai padaro nuobodus darbas.

Tiesa, darbovietėje esantys chemikalai taip pat gali sukelti panašų poveikį. Aplinkoje, kurioje praleidžiame daug laiko, esantys įvairūs veiksniai gali paveikti ir formuoti mūsų sąmoningumą ir „proto aštrumą“. Skirtumas tik tas, kad vienus įmanoma pačiupinėti, o kitų – ne.

Šiuo tyrimu įrodėme, kad tiek darbo aplinka, tiek protinis stimulas yra vienodai svarbus siekiant užtikrinti gerą smegenų veiklą. Kuriant darbo vietas, kuriose būtų išvengta įvairių chemikalų bei stimuliuojamos smegenys, būtų galima išvengti vėlesnių sveikatos problemų“, – teigė medikas, kurio tyrimas buvo publikuotas Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(28)
(4)
(24)

Komentarai (1)