Gizos piramidės paslaptys: mokslininkai aptiko tai, ko niekas nepastebėjo 4 tūkst. metų  (1)

Didžioji Gizos piramidė, pastatyta Egipto faraonų maždaug prieš 4,5 tūkst. metų, laikoma vienu pasaulio stebuklų. Beveik 140 metrų aukščio ir daugiau nei 230 metrų pločio ties pagrindu piramidė yra viena iš trijų didžiausių tokio tipo statinių Gizos nekropolyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai mokslininkai aptiko šį tą netikėto apie milžinišką piramidės struktūrą. Ilgą laiką galvojusieji, kad šios piramidės pagrindas yra tobulas kvadratas, klydo. Pasirodo, kad vakarinė šios piramidės pusė yra kiek ilgesnė už rytinę, taigi ji yra šiek tiek pakrypusi.

Be to, mokslininkų tyrimai suteikė žinių apie kai kuriuos senovės egiptiečių pritaikytus ir naudotus piramidžių statybos metodus.

Kai buvo pastatyta Didžioji Gizos piramidė, egiptiečiai ją padengė baltu kalkakmeniu. Praėjus kuriam laikui, kalkakmenį jie nurinko ir naudojo kitoms struktūroms padengti. Jau tada piramidės tapo pilkomis – tokiomis, kokias matome dabar.

Tačiau archeologų skelbiamos naujienos susijusios ne tik su šiuo apdangalu, bet ir su piramidės matmenimis. Tyrėjų komanda iš Gleno Dasho tyrimų fondo ir Senovės Egipto tyrimų komandos pradėjo matuoti piramidę, tikėdamiesi suprasti, kokio dydžio ji buvo prieš nuimant kalkakmenio kiautą.

Jie ieškojo originalių piramidės kraštų ženklų, o tada stengėsi apskaičiuoti, koks buvo kiekvienos piramidės kraštinės ilgis. Jie nustatė, kad vakarų pusėje piramidė 5,55 colio (beveik 14,1 cm) ilgesnė už rytų pusę. Tai reiškia, kad piramidės struktūra yra kiek pasvirusi į vieną pusę.

Šis ilgių skirtumas yra toks mažas, kad liko nepastebėtas beveik 5 tūkstantmečius. Tai reiškia, kad piramidės statytojai tikriausiai projektavo piramidę ant tinklelio, o statybos metu pritaikė jo išdidinimą ant žemės, praneša sciencearlert.com.

Mokslininkai tikisi, kad tolimesni tyrimai jiems leis išsiaiškinti egiptiečių tikslumo priežastis, o kartu suteiks žinių apie jų naudotas technologijas ir priemones.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(55)
(-33)

Komentarai (1)