Archeologas siūlo griauti faraono kapą: už jo slypi tikras lobis  (10)

Arizonos universitete dirbantis britas archeologas Nicholas Reevesas teigia aptikęs slaptą išėjimą iš Tutanchamono kapo, už kurio esą slypi Egipto karalienės Nefertitės palaidojimo kambarys. Jei archeologo teiginiai pasitvirtintų, tai gali būti didžiausias archeologijos atradimas istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

N.Reevesas teigia tokią išvadą priėjęs po to, kai išanalizavo Tutanchamono kapo komplekso aukštos raiškos skenavimų vaizdus. Juos anksčiau paviešino „Factum Arte“ – organizacija, neseniai sukūrusi realaus dydžio Tutanchamono antkapį, kurį gali apžiūrėti turistai. Archeologas teigia, kad garsiojo Egipto faraono kape yra du paslėpti praėjimai. Už vieno, manoma, yra saugykla, o už kito, esančio šiaurinėje kapavietės dalyje, netrukdoma slypi „tikroji kapavietės savininkė – Nefertitė“. Jei N.Reeveso teorija yra teisinga, ji galėtų paaiškinti kelias Tutanchamono kapavietės keistenybes, kurios jau seniai trikdo tyrėjus. Pavyzdžiui, kapavietėje aptikti turtai, rodos, buvo sunešti paskubomis ir jie nebuvo itin vertingi. Be to, sarkofago vieta įrengta į dešinę nuo įėjimo, o tai labiau įprasta Egipto karalienėms, ne karaliams. Apskritai, atsižvelgiant į jo statusą, visa kapavietė yra gana kuklaus dydžio. Todėl manoma, kad Tutanchamonas mirė netikėtai, nespėjus užbaigti didesnės kapavietės, ir jį teko palaidoti kažkam kitam skirtoje vietoje. N.Reevesas mano, kad ši kapavietė priklausė Nefertitei, o faraono kambarį nuspręsta įrengti vėliau – archeologas mano, kad tai yra „koridoriaus stiliaus kapas kape“. Slaptas praėjimas dekoruotas religiniais simboliais, kurie galimai skirti apsaugoti už jo esančią patalpą. „Tik viena vėlyvosios 18-os dinastijos karalienė galėjo būti taip pagerbta, ir tai yra Nefertitė“, – įsitikinęs britas.

Mančesterio universiteto egiptologė Joyce Tyldesley pritaria kolegos mintims. „Nenustebčiau, jei paaiškėtų, kad kapavietėje yra daugiau kambarių, tačiau remiantis dabartiniais duomenimis sunku pasakyti, kokio dydžio jie gali būti. Bet būčiau labai nustebinta, jei ši kapavietė pirmiausia buvo skirta Nefertitei.

Man atrodo, kad yra didelė tikimybė, jog ji mirė savo vyro valdymo laikotarpiu, taigi ji turėjo būti palaidota Amarnoje, Echnatono įkurtame mieste. Tačiau aš manyčiau, kad ji turėjo būti palaidota kažkur vakarinėje slėnio dalyje, o ne pačiame Karalių slėnio centre“, – svarstė ji.

Viena gražiausių Egipto moterų vadinta Nefertitė buvo Egipto karalienė ir faraono Echnatono žmona. Ji su vyru įtvirtino saulės dievo Atono kultą.

Vieni mokslininkai mano, kad ji mirė savo vyro valdymo laikotarpiu, tačiau kiti ginčija, kad ji galėjo būti paaukštinta ir kurį laiką su vyru turėjo tolygiai svarbų statusą, o po jo mirties galbūt net valdė šalį kaip faraonė. Jei N.Reevesas yra teisus, paslėpta kapavietė turėtų būti gerokai įspūdingesnė už Tutanchamono palaidojimo kambarį.

„Atskiros detalės neatrodo įtikinamos, tačiau sudėjus jas visas kartu sunku paneigti mano išvadas, – sakė archeologas. – Jei klystu, tai klystu, bet jei esu teisus, tai gali būti didžiausias archeologijos atradimas istorijoje.“

Tutanchamono kapas išsiskiria iš kitų faraonų kapaviečių vien jau tuo, jog jo taip ir nerado kapų plėšikai. Tai ne tik sėkmės faktorius – prie to labai daug prisidėjo senųjų Egipto laikų darbininkai. Netikėtai mirusį stengtasi paskubomis palaidoti Karalių slėnyje iškirstoje uoloje, kurios įėjimą vėliau statybininkai, kirtę kapavietes kitiems faraonams, užvertė žemėmis. Taip netikėtai kapas buvo paslėptas ir „išsaugotas“ iki pat praėjusio šimtmečio.

Dėl šios priežasties beveik jokios žymesnės įtakos Egipto istorijai nepadaręs Tutanchamonas tapo vienu žinomiausių Egipto faraonų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(95)
(3)
(92)

Komentarai (10)