Mokslininkai pasimetę: jų atradimas griauna tradicinį supratimą apie Visatą (Video)  ()

„Science Alert“ straipsnyje skelbiama, jog fizikai patvirtino apie naujos formos atominių branduolių egzistavimą, o faktas, kad jie nėra simetriški, gali įnešti nemažai painiavos paaiškinant Visatos paslaptis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-06-27 Mokslininkai pasimetę: jų atradimas griauna tradicinį supratimą apie Visatą (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, tai nėra taip blogai, kaip galėtų pasirodyti. Šis atradimas padės mokslininkams išspręsti vieną didžiausių teorinės fizikos paslapčių – kur yra tamsioji materija. Beje, tai taip pat gali padėti įminti paslaptį, kodėl keliavimas laiku atgal į praeitį iš tiesų gali būti neįmanomas.

„Mes pastebėjome, jog šie branduoliai yra tiesiogiai nukreipti tam tikra kryptimi erdvėje. Tai susiję ir su laiko kryptimi, įrodant, jog iš tiesų egzistuoja aiški ir gerai apibrėžta laiko kryptis ir mes visada keliaujame iš praeities į ateitį“, - kalbėjo Marcusas Scheckas iš Vakarų Škotijos universiteto.

Iki šiol buvo manoma, jog atomų branduoliai yra trijų formų – rutulio formos, disko formos ir regbio kamuolio formos. Šios formos yra suformuotos elektrostatinio krūvio, pasiskirsčiusio branduolyje, ir diktuojamo konkretaus protonų bei neutronų derinio.

Bendras visų trijų formų veiksnys yra simetrija. Tačiau dabar viskas pasikeitė atradus kriaušės formos atominį branduolį. CERN laboratorijoje dar 2013 metais pirmą kartą buvo pastebėtas Radžio-224 izotope esantis kriaušės formos atomo branduolys, turintis viename savo gale daugiau masės. Po trijų metų Bario-144 izotope taip pat buvo pastebėtas asimetrinis kriaušės formos branduolys.

Pasak mokslininkų, tai gali kažkiek atspindėti medžiagos ir antimedžiagos netolygų pasiskirstymą Visatoje. Beje, netolygus masės pasiskirstymas rodo vieną konkrečią kryptį laike ir tai paaiškina, kodėl nėra įmanomas abipusis procesas. Kadangi mes keliaujame iš praeities į ateitį, asimetrija neleidžia keliauti iš dabarties į praeitį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(37)
(4)
(33)

Komentarai ()