„Kepler“ pateikė staigmenų: rasta 100 naujų planetų, kurių didžioji dalis gali būti gyvenamos  (2)

Gegužės mėnesį NASA nustebino pranešusi, kad „Kepler“ teleskopu atrado 1284 naujas planetas už Saulės sistemos ribų. Tuomet mums žinomų egzoplanetų skaičius daugiau nei padvigubėjo. Dabar tarptautinė astronomų komanda pranešė apie dar 100 naujų planetų atradimą. Didelė dalis jų netgi gali būti kalnuotos ir pakankamai šaltos, kad jose egzistuotų gyvybė, rašo businessinsider.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kepler“ yra 2009 m. paleista kosminė observatorija, kurios tikslas – atrasti Žemės dydžio planetas zonose, kuriose galėtų būti palankios sąlygos gyvybei.

Teleskopas ieško blyškaus pritemimo, kuris įvyksta, kai planeta praskrieja pro vieną iš žvaigždžių.

Nauji mokslininkų atradimai padaryti po to, kai astronomai sudėjo antrosios „Kepler“ misijos K2 duomenis su papildomais stebėjimais iš Žemėje esančių teleskopų. Vienoje atrastoje planetų sistemoje egzistuoja keturios potencialiai kalnuotos planetos.

Jos yra 20 – 50 proc. didesnės už Žemę ir nuo savo žvaigždės nutolusios daugiau nei perpus mažiau, negu Žemė nuo Saulės. Dviejose iš jų spinduliuotės lygis galėtų būti palyginamas su tuo, kurį gauna Žemė.

Planetų orbitos periodai svyruoja nuo 5,5 iki 24 dienų. Tačiau, nepaisant jų artimų orbitų, mokslininkai neatmeta galimybės, jog planetos galėtų būti gyvenamos.

„Kadangi tokių mažų planetų apstu Paukščių Take, gali būti, kad gyvybė kur kas dažniau atsiranda planetose, skriejančiose aplink šaltas, raudonas žvaigždes, o ne skriejančipse aplink tokias žvaigždes, kaip mūsų Saulė“, - pranešime spaudai cituojamas Ianas Crossfieldas, tyrimo vadovas iš Arizonos Mėnulio ir planetų observatorijos.

Mokslininkai mano, kad „Kepler“ teleskopu greitai bus atrasta ir daugiau naujų pasaulių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(27)
(0)
(27)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: