Štai kodėl neturėtumėte tiesti popieriaus ant viešojo klozeto  (1)

Daugelis naudodamiesi viešaisiais tualetais ir siekdami išvengti bakterijų, prieš sėsdami, apdengia klozetus tualetiniu popieriumi. Tačiau ar iš tiesų tai yra higieniška ir sveika?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paskutiniu metu viešai svarstoma, kad visgi taip daryti nevertėtų, mat tualetinis popierius kaip tik sutraukia daugiau bakterijų, galinčių sukelti įvairias ligas.

Tyrimai rodo, kad tualetų sėdynės, kurios dažniausiai yra plastikinės, yra specialiai sukurtos taip, kad bakterijos ant jų paviršiaus tiesiog neišgyventų. Nors apskritai tikimybė, kad susirgsite po atsisėdimo ant viešojo tualeto klozeto: ar jis bus uždengtas popieriumi, ar ne, – labai maža.

Profesorė Val Curtis iš iš Londono Higienos ir tropinių kraštų medicinos mokyklos patikino, kad bet kokia bakterija, atsiradusi ant klozeto sėdynės „miršta“ per valandą.

„Kai kurie patogenai ir virusai išgyvena ir kiek ilgiau. Tačiau klozetų dengimo popieriumi idėja yra labiau susijusi ne su ligų baime, o pasišlykštėjimu, jog jūsų sėdynė liesis ten, kur jau sėdėjo kažkas kitas. Tai labiau psichologinė problema nei reali rizika visuomenės sveikatai.

Pasaulis pilnas bakterijų, o kai nuleidžiate vandenį tualete, jos pasklinda visame patalpos ore. Tad tų pačių bakterijų, kurių baiminatės, yra ir ant sienų ir ant to paties tualetinio popieriaus. Tiesa, ir ant jo bakterijos neišgyvena ilgai“, – paaiškino profesorė.

Jos kolega Sandy Cairncross papildė, kad šiuo atveju bakterijos kaip piliečiai – daugelis yra nekenksmingos. Jis paaiškino, kad patogeniškos arba, kitaip tariant, sukeliančios ligas bakterijos turi skirtingas charakteristikais.

„Jei aptinkamos net patogeniškos bakterijos, tai nereiškia, kad susirgsite, jei jos pateks ant jūsų odos“, – patikino jis.

Pasak mokslininko, net prarytos patogeniškos bakterijos yra nekenksmingos, mat jas sudoroja skrandžio rūgštis. Kitas įveikia imuninė sistema ir panašiai. Val Curtis įsitikinusi, kad galimybė užsikrėsti infekcine liga atsisėdus ant viešojo tualeto klozeto yra tik teorinė.

„Manau, kad daug tikėtiniau, jog lėktuvas nukris jums ant galvos. Tad jaudintis tikrai nėra dėl ko“, – teigė ji, Abiejų mokslininkų nuomone, svarbiausias dalykas, kuri privalo daryti visi – po pasinaudojimo tualetu – nusiplaukite rankas. Kitaip tapsite bakterijų platintoju.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(40)
(9)
(31)

Komentarai (1)