Kas tai? Žmonės nustebo savo kieme radę keistus grybų ratus  ()

Įsismarkavęs grybų sezonas vienai Panevėžio rajono Šilagalio kaime gyvenančiai šeimai pateikė staigmeną. Kiemo vejoje ėmė augti taisyklingais ratais išsidėstę nematyti grybai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš pradžių pasirodė vienas grybų ratas, po kurio laiko jų atsirado apie dvidešimt. Kiekviename rate – šimtai grybų nedidelėmis kepurėlėmis ir plonais koteliais.

Išpuoselėtoje vejoje sudygę grybai – mįslė kiemo šeimininkams. Pjaudami veją jie nušienauja ir grybus. Tačiau šie po nakties vėl kelia mažas kepurėles.

Namo šeimininkė Diana sako, kad juodu su vyru tik grožisi šiais grybais, bet ragauti jų nesirengia. Mat kitoje to paties kiemo pusėje patvoryje auga kazlėkai, tad juos šeima mielai skanauja.

Mikologo specialybę turintis Anykščių rajono vicemeras Sigutis Obelevičius sakė, kad pats ne kartą yra susidūręs su panašiais gamtos reiškiniais – ratais augančiais grybais. Jis mano, kad Šilagalyje greičiausiai bus apsigyvenę lauminiai mažūniai.

Šie grybai turi savybę augti ratais, nes taip po žeme plinta jų grybiena. Anksčiau šias taisyklingai išsidėsčiusias grybų augavietes žmonės vadindavo raganų ratais. Esą naktį šioje vietoje susirinkusios ir šokusios raganos paliko savo pėdsakus.

„Jei tai tikrai yra lauminiai mažūniai, turintys nykščio dydžio kepurėlę ir tamprų kotelį, tai galiu pasakyti, jog šie grybai yra valgomi ir labai skanūs. Jie net turi vaistinių savybių. Mano tėviškėje, Kaišiadorių rajone, jau pavasarį žmonės rinkdavo tuos grybus ir kepdavo keptuvėje su sviestu“, – sakė S.Obelevičius.

Jis pasakojo, kad pats prie savo namų specialiai užveisė lauminių mažūnių ir retkarčiais pasigardžiuoja šiais grybais. S.Obelevičiaus nuomone, lauminių mažūnių nereikėtų naikinti iš vejos. Šių grybų išplitimas reiškia, kad jų augavietėse ir aplinkui jas esanti dirva yra itin švari, neužteršta jokiais chemikalais.

Ratų pievelėje gali tik daugėti

Jurga Motiejūnaitė

- Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos vadovė

Toks reiškinys, kai kas nors savaime auga ratais, yra ne taip dažnai pasitaikantis gamtoje. Jis gali būti būdingas bet kokiems grybams – svarbiausia, kad būtų labai tolygiai pasiskirstę jų substratai.

O kadangi pievelė yra žmogaus sukurta, joje nėra jokios įvairovės. Todėl substratas pasiskirstęs itin tolygiai, vadinasi, grybiena auga tarsi laboratorijoje, taisyklingu ratu.

Tokių ratų šeimos pievelėje gali tik daugėti, be chemijos grybienos išnaikinti nebus įmanoma.

Jeigu žmogus pats gerai nepažįsta grybų, jų ragauti tikrai nepatariama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Virginija Petrauskienė
(22)
(1)
(21)

Komentarai ()