12 ženklų, kad jūsų kepenys pažeistos  ()

Kepenys yra stambiausia liauka ir didžiausias vidaus organas. Manoma, kad kalbant apie lietuvišką organo pavadinimo kilmę, jis turi būti siejamas su žodžiu „kepti“, mat palyginti su kitais organais kepenų temperatūra yra aukščiausia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kepenis sudaro didesnė dešinioji ir kiek mažesnė kairioji, uodeginė ir kvadratinė skiltys. Suaugusiojo žmogaus kepenys sveria iki pusantro kilogramo.

Kepenys dalyvauja medžiagų apykaitoje: skaido ir kaupia vitaminus ir geležį, gamina ir išskiria tulžį, pašalina ir su tulžimi išskiria įvairias į organizmą patekusias ar jame susidariusias kenksmingas medžiagas, vaistus, atlieka barjerinę ir apsauginę funkcijas. Taip pat reguliuoja cirkuliuojančio kraujo kiekį.

Kepenyse esančios Kupferio ląstelės sunaikina su krauju iš žarnyno patekusias bakterijas ir taip apsaugo organizmą nuo komplikacijų. Kai žinote, kiek daug svarbių funkcijų šis organas atlieka, ko gero, iš karto tampa aišku, kokia svarbi yra kepenų sveikata.

Sveikų kepenų spalva – raudonai ruda, lygiu blizgančiu paviršiumi. Kepenys yra minkštos, bet nelabai elastingos, jų audinys trapus. Tačiau iš vidaus savo kepenų neapžiūrėsime, tad kaip žinoti, kad su kepenimis vyksta kažkas negera?

Justhealthylifestyle.com išvardijo 12 svarbių požymių, bylojančių apie kepenų negalavimus:

1. Skrandžio veiklos sutrikimas

Dažnai pasitaikantys simptomai – vėmimas, pykinimas. Žinoma, tai yra ir daugelio kitų negalavimų požymiai – apsinuodijimo, migrenos ar depresijos, tačiau reikia neatmesti ir kepenų funkcijos sutrikimų.

Jei kenčiate nuo kepenų pažeidimo, šis organas nebepašalina toksinų iš organizmo, todėl jaučiamas pykinimas.

2. Šlapimo spalvos pokyčiai

Esant kepenų pažeidimams, šlapime padaugėja bilirubino, tuomet šlapimas nusidažo oranžine, gintarine ar ruda spalva, mat kepenims nepašalinant minėtos medžiagos iš organizmo tai pradeda daryti inkstai.

3. Vidurių problemos

Jei kepenys pažeisti, sumažėja ir tulžies gamyba. Tuomet gali prasidėti viduriavimas ar vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas, patiriamas riebesnio maisto netoleravimas, gali atsirasti dirgliosios žarnos sindromas, tulžies pūslės akmenligė, greitesnis apsinuodijimas alkoholiu (apgirtimas).

4. Kraujingos išmatos

Jei kartu su vidurių užkietėjimu pasirodo kraujas, tai gali byloti apie hemorojų arba onkologinį susirgimą, tačiau gali būti ir kepenų funkcijų sutrikimo nulemto žarnyno kraujavimo požymis.

5. Pilvo skausmas

Tai yra vienas įprasčiausių kepenų pažeidimo simptomų.

6. Skysčių susilaikymas

Jei dažnai patinsta jūsų pėdos ir kulkšnys, tai gali byloti apie limfotakos sutrikimus, širdie nepakankamumą bei hormonų pusiausvyros sutrikimą. Taip pat ir kepenų problemas.

7. Odos niežulys ir mėlynės

Esant kepenų nepakankamumui, oda tampa jautresnė, ją ima niežėti. Gali atsirasti ir daugiau mėlynių, išryškėti venos.

8. Išmatų spalvos pokyčiai

Kai stinga kepenų išskiriamos tulžies, išmatų spalva iš rudos pakinta į molio spalvą, šviesiai geltoną arba pilką.

9. Apetito stoka

Nesant pakankamai tulžies virškinamasis traktas sunkiau virškina riebalus, tuomet gali pasireikšti apetito praradimas ir svorio kritimas.

10. Intymios problemos

Kepenų disfunkcija yra lydima hormonų disbalanso, o tai atsiliepia seksualiniame gyvenime. Dažniausiai sumažėja lytinis potraukis.

11. Gelta

Jei pagelsta akių obuoliai, pirštai, liežuvis ir oda, tai taip pat byloja apie minėto bilirubino koncentracijos padidėjimą. Žinoma, tai gali reikšti ne tik kepenų funkcijos, bet ir tulžies pūslės, kasos ar inkstų problemas.

12. Nuovargis ir silpnumas

Taip pat vienas akivaizdžiausių kepenų pažeidimo požymių. Tuomet organizmo veikla gerokai apsunkinta, todėl kyla noras daugiau ilsėtis.

Jei bent keli simptomai iš išvardyto sąrašo yra ryškūs ir kenkia gyvenimo kokybei, paskubėkite pasikonsultuoti su gydytoju.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(42)
(1)
(41)

Komentarai ()