Mokslininkai įsitikinę: Žemė įžengė į naują epochą  ()

Ekspertų grupės teigimu, Žemė jau gyvena naujoje epochoje, pavadintoje Antropocenu. Ją daugiausia nulėmė žmonijos poveikis planetai, kuris, greičiausiai, jau yra negrįžtamas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešime skelbiama, jog tarptautinė darbo grupė jau kurį laiką svarstė, ar galima teigti, jog Žemė iš tiesų pasiekė naują geologinę epochą.

Vis tik 34 ekspertai beveik vienbalsiai nusprendė (tik 1 asmuo susilaikė), jog Antropoceno epocha iš tiesų egzistuoja.

Kokie ženklai išduoda, jog prasidėjo naujas geologinis laikotarpis?

Nuolatos didėjanti vidutinė oro temperatūra mūsų planetoje, kylantis bendras jūros lygis, rūgštiniai lietūs, erozija, kalnai šiukšlių, užteršti miškai ir vandens telkiniai, nykstančios augalų ir gyvūnų rūšis, branduolinių sprogimų paliktos žymės – tai tik dalis faktorių, skelbiančių apie didelį žmonijos poveikį Žemei.

Mokslininkai sutaria, jog kai kurie žmonijos padariniai jau yra praktiškai negrįžtami, todėl ir reikalinga nubrėžti ribą, kada įvyko kardinalūs pasikeitimai mūsų planetoje.

Tiesa, 35-ajame Tarptautiniame geologų kongrese mokslininkai ne tik įvardijo naujos epochos pavadinimą, bet ir numatė preliminarią jos pradžią: greičiausiai riba tarp Haloceno ir Antropoceno epochų bus žymima praėjusio amžiaus viduryje.

Jeigu Tarptautinė geologijos sąjunga pritars Antropoceno egzistavimui bei jos pavadinimui, šis pavadinimas galės oficialiai atsidurti moksliniuose vadovėliuose bei enciklopedijose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(43)
(6)
(37)

Komentarai ()