Tik dabar paaiškėjo viena iš žirafų keistenybių: kodėl kai kurios iš jų niekada tarpusavyje nesiporuoja  ()

Ilgą laiką manyta, kad egzistuoja tik viena žirafų rūšis. Tačiau naujas mokslininkų tyrimas rodo, kad jos yra keturios, rašo sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo vadovė Maddie Steone iš Namibijoje įsikūrusios Žirafų saugojimo organizacijos sako, kad žirafų rūšys atsiskyrė prieš 1-2 mln. metų. Iki šiol manyta, kad visos žirafos priklausė Giraffa camelopardalis rūšiai. Mokslininkai gyvūnus buvo suskirstę į devynis porūšius, kurie nustatyti pagal tam tikras paplitimu paremtas charakteristikas, kaip kūno spalva.

Tačiau naujas tyrimas rodo, kad iš tiesų egzistuoja keturios žirafų rūšys: pietų žirafa (Giraffa giraffa), Masai žirafa ( (G. tippelskirchi), tinklinė žirafa (G. reticulata) ir šiaurinė žirafa (G. camelopardalis).

Atradimą pavyko padaryti atlikus pirmą išsamią žirafų genetinę analizę, kuri buvo vykdyta pastaruosius septynerius metus. Tyrėjai paėmė 190 Afrikoje gyvenančių žirafų audinių mėginių, kurios priklausė devyniems anksčiau nustatytiems porūšiams.

Mėginių skirtumai parodė, kad egzistuoja keturios atskiros žirafų rūšys, kurios tokios skirtingos, jog, panašu, viena su kita nesiporuoja. Mokslininkų tyrimas praplečia mūsų biologijos žinias, tačiau labai svarbu, kad jo rezultatai gali būti pritaikyti siekiant išsaugoti žirafas.

Žirafų populiacija Afrikoje per pastaruosius 30 metų sumažėjo nuo maždaug 150 tūkst. iki mažiau nei 100 tūkst., daugiausiai dėl gyvenviečių praradimo.

Kadangi manyta, jog jų yra viena rūšis, žirafos negalėjo būti įtrauktos į saugotinų gyvūnų sąrašą. Dabar žinoma, kad šiaurinės žirafos atstovų apytiksliai likę vos 4 750, o tinklinės – 8 700.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(35)
(0)
(35)

Komentarai ()