Kuo baigiasi muzikos meistrų eksperimentai: kambaryje netelpantis styginis instrumentas su pedalais ir svirtimis (Video)  ()

XIX amžiaus viduryje styginių instrumentų meistrams šovė į galvą mintis, kad kontraboso korpusas žemiems garsams pernelyg mažas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie pradėjo eksperimentuoti ir sukūrė gigantiškų kontrabosų, vadinamų oktobosais, apie kuriuos jau rašėme anksčiau.

Vieną tokį oktobosą padirbino prancūzas Jeanas-Baptiste`as Vuillaume`as.

Šiuolaikinio namo bute šis instrumentas niekaip netilptų pastatytas stačiai, o mažame kambaryje neišsitektų ir paguldytas. Oktobosas būdavo pastatomas ir įtvirtinamas vertikaliai, o muzikantas užlipdavo ant specialiai jam pastatyto paaukštinimo.

Bet ir tokioje padėtyje pirštais spaudinėti stygas prie postygio būdavo neįmanoma. Dėl to J. B. Vuillaume`as prie oktoboso prikonstravo mechanizmą, valdomą pedalais ir svirtimis. Muzikantas stovėdavo ant vienos kojos, kita spaudydavo pedalus.

Kitas meistras – Johnas Herris iš JAV padirbino oktobosą, kurio aukštis net puspenkto metro, o plotis toks, kad skersai jo korpuso laisvai išsitektų įprastas kontrabosas. Tačiau oktobosai pasirodė esą negyvybingi, meistrams taip ir nepavyko pasieki norėto skambesio stiprumo ir sodrumo. Oktobosu buvo galima išgauti gerokai žemesnius garsus, bet jokių kitų pranašumų, palyginus su kontrabosu, jis neturėjo.

Parengta pagal LRT RADIJO eteryje skambėjusią medžiagą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: