Pasidaryk pats: paprasčiausias bakterijų detektorius su išmaniuoju telefonu - tereikia markerio ir lipnios juostos (Video)  (6)

Turite išmanųjį telefoną? Dažnai nerimaujate dėl aplink esančių nešvarumų ir bakterijų, kurios gali jus užkrėsti? Šiame vaizdo įraše paaiškinama, kaip savo išmanųjį telefoną galima padaryti tikru bakterijų detektoriumi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jums reikės skaidrios lipnios juostelės, mėlyno ir violetinio markerio. Užklijuokite lipnios juostelės ant telefono blykstės. Paimkite mėlyną markerį ir jį nuspalvinkite mėlynai. Leiskite nudžiūti. Tuomet užklijuokite antrą juostelės gabalėlį. Vėl nuspalvinkite mėlynai.

Nudžiūvus užklijuokite trečią gabalėlį ir jį nuspalvinkite violetiniu markeriu. Dabar tereikia visiškos tamsos.

Nufotografavę įvairias vietas namuose ar darbe visiškoje tamsoje dabar išvysite bakterijų sankaupas ir nešvarumus, kuriuos galėsite nuvalyti.

Tai nereiškia, kad jūsų namai turi būti visiškai sterilūs, tačiau tyrimai rodo, kad lietuviai vis dar nepakankamai rūpinasi savo pačių, o kartais ir aplinkos higiena. Tad toks pagalbininkas gali padėti susirūpinti.

Kaip tai veikia?

Šio metodo veikimo principas labai paprastas ir paremtas fluorescencija. Turbūt dar iš fizikos pamenate, jog fluorescuoja medžiagos, sužadintos elektromagnetinės spinduliuotės. Apšvietus medžiagos atomą, aplink branduolį skriejantys elektronai sugeria šviesos kvantą ir iš pagrindinės būsenos pereina į sužadintąją būseną.  Tokia būsena nėra stabili ir elektronas praranda perteklinę energiją - dalis jos virsta šiluma, o kita dalis yra išspinduliuojama naujo šviesos kvanto pavidalu ir elektronas grįžta į pagrindinę būseną.

Skirtingų medžiagų fluorescencijos pobūdis skiriasi, todėl taip galima netiesiogiai  tyrinėti tokių medžiagų savybes.  Pavyzdžiui, žmogaus audiniams būdinga tam tikra fluorescencija, kitaip tariant, apšviesti ultravioletine spinduliuote mes švytime. Pastebėta, jog sergant tam tikromis ligomis,  keičiasi ir žmogaus audinio fluorescencijos intensyvumas bei spektras, kurį užregistravę galime nusakyti ligos pradžią.

Kodėl reikia ultravioletinės ar blogiausiu atveju, mėlynos spalvos? Todėl, kad ultravioletinės ir mėlynos šviesos sukuriama  kvanto energija yra didesnė nei kitokios spalvos bangų.

Fluorescuoja ne tik mūsų kūno dalys, bet ir jų svečiai, tiksliau – bakterijos. Tad tokiu būdu jas galima aptikti tiek ant mūsų kūno, tiek ant įvairių paviršių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(32)
(12)
(20)

Komentarai (6)