Mokslininkai pateikia dažniausiai galvoje įstringančių dainų sąrašą - ar žinote, kaip jas greitai pamiršti? (Video)  (3)

Taip yra nutikę kiekvienam – užtenka išgirsti dainą per radiją ir ji taip įstringa mintyse, jog jos nebeįmanoma atsikratyti visą dieną. Tai yra labai įdomus fenomenas, susilaukęs ir mokslininkų dėmesio. Dr Kelly Jakubowski iš Daramo Universiteto Anglijoje atliko tyrimą, apklausė daugiau nei 3 tūkst. žmonių ir išsiaiškino, kokios dainų savybės lemia tokį nemalonų poveikį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, prie nepageidaujamo dainos įsimenamumo prisideda keletas svarbių veiksnių. Dažniausiai šios dainos pasižymi kiek didesniu tempu, labai paprasta melodija su kokiais nors unikaliais intarpais. Kitaip tariant, būtina, kad kūrinys būtų kažkuo išskirtinis, tačiau jis negali būti visiškai unikalus ir kardinaliai kitoks nei kitos POP dainos.

Mokslininkė taip pat pastebėjo, kad šios mintyse įstringančios dainos yra labai dažnai grojamos radijo stotyse, tačiau nėra aišku, ar jos grojamos todėl, kad yra lengvai įsimenamos, ar atvirkščiai. Mokslininkė taip pat teigia, kad dainų autoriai žino, kaip padaryti, kad jų kūriniai tiesiog įstrigtų galvose visai dienai. Tai puikiai iliustruoja ir tyrimo metu sudarytas dažniausiai tyrimo dalyvių galvose įstringančių dainų „topas“

Tyrimo dalyviai kaip labiausiai įsimenamas dainas įvardijo:

Lady Gaga „Bad Romance“

Kylie Minogue „Can’t Get You Out Of My Head“

Journey „Don’t Stop Believing“

Gotye „Somebody That I Used To Know“

Maroon 5 „Moves Like Jagger“

Katy Perry „California Gurls“

Queen „Bohemian Rhapsody“

Lady Gaga „Alejandro“

Lady Gaga „Poker Face“

Teigiama, kad daina galvoje įstringa dažniausiai tuomet, kai smegenys nėra labai užsiėmusios. Kuomet intensyviai dirbame, mintyse besikartojančios dainų negirdime – jos pasirodo kai maudomės duše, dirbame buities darbus ar einame pasivaikščioti. Dauguma mūsų patiria šį fenomeną bent kartą per savaitę, tačiau kartais mintyse įstrigusi daina nejuokais erzina ir vargina.

Kitoks paaiškinimas kaip mintyse įstringa daina ir kaip jos atsikratyti

Kaip jos atsikratyti? Sakoma, kad kai kuriems žmonėms atsikratyti galvoje įstrigusios dainos padeda jos išklausymas. Kiti verčiau renkasi kitą, ne tokią įsimenamą dainą, kuri tarsi išvalo mintis. Yra ir grupė žmonių, kuri stengiasi kuo nors užimti smegenis ir negalvoti apie dainą – taip ji užsimiršta greičiausiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(25)
(-7)

Komentarai (3)