Ateina galingos stichijos: Saulė siunčia ledynmetį, Žemė atsako šiltnamio efektu

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vanduo4 2016-11-30 15:47
- Šiltnamio efektas slopina Saulės aktyvumo mažėjimo sukeltus padarinius. Bet jeigu tas šiltnamio efektas (Saulės aktyvumo sumažėjimo periodu) nesumažės, jis taip pat slopins Saulės aktyvumo padidėjimą, t.y. atšilimą. - Gal būt šiltnamio efektas sulėtins drastiškus pokyčius žemės klimate, bet (kita vertus) tai gali apgauti žmoniją sukuriant ramybės iliuziją dėl ateinančių tikrųjų pavojų.
punktyras 2016-11-30 22:50
Ne, šiltnamio efektas atšilimo (dėl bet kokių priežasčių) neslopina. Jis veikia tik vieną pusę. „Ramybė“ gali būti jei globalinis atšilimas kompensuos natūralų ledynmečio atėjimą, tačiau jam baigusis atšilimas dar paspartės.
vanduo4 2016-12-01 14:04
4. apsivalius atmosferai ir esant ledynmečiui, didelės dalis saulės šviesios atspindima, todėl atšilimas gali užsitęsti, kol atmosferą pripildys šilumą sulaikančios medžiagos. O tai reiškia, kad šiltnamio efekto sukeltas procesas, SLOPINA žemės atšilimą. Kur aš neteisus?
punktyras 2016-12-01 15:04
Nežinau net nuo kurios vietos pradėti taisyti tamstos eee… samprotavimus. Išdėstysiu geriau savais žodžiais Didžiąją dalį energijos Žemė gauna iš Saulės. Tačiau jei nebūtų šiltnamio efektą sukeliančių dujų, Žemėje būtų šalta. Šilčiau nei Marse, nes arčiau Saulės, bet šalta. Malonią Žemės vidutinės temperatūros šilumą lemia balansas tarp į ją patenkančios ir iš jos išspinduliuojamos energijos balansas. Į Žemę patenka įvairūs Saulės spinduliai – IR, regimieji, UV (yra ir kitų, bet galime nekreipti dėmesio). Spindulius sugeria Žemės paviršius ir jo energija padidėja – įšyla. Šilti kūnai šilumą atiduoda trimis būdais – laidumu (oro laidumas menkas, galime ignoruoti); konvekcija – įšildo šalia esantį orą ir jis kyla aukštyn, užleisdamas vietą vėsesniam; spinduliavimu. Šilumos mainai su kosmosu gali vykti tik spinduliavimu. ŠES dujos puikiausiai praleidžia regimąją šviesą, tačiau infraraudonuosius, šilumos, spindulius sulaiko atmosferoje. Todėl ji šyla. Susidaro balansas. Padidinus ŠES dujų kiekį, energijos į Žemę patenka tiek pat, tačiau atgal išspinduliuojama mažiau šilumos. ŠES dujos bet kada didina šilimą, paslinkdamos energijos pusiausvyrą šilumos pusėn. Jos kaip kailiniai – žiemą neleidžia kūnui šilumos atiduoti, šildo, malonu. Tačiau vasarą, nors kailinių veikimas nepasikeitė, šilumos balansas pasidaro pernelyg teigiamas.