Ateina galingos stichijos: Saulė siunčia ledynmetį, Žemė atsako šiltnamio efektu  (4)

Praėjusios savaitės Saulėje buvo unikalios – mūsų žvaigždė pasiekė savo aktyvumo minimumą, skaičiuojant nuo 2011-ųjų metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saulės aktyvumas matuojamas Saulės dėmių skaičiumi, ir per pastarąsias savaites dėmių beveik nebuvo. Saulės aktyvumas veikia švytuoklės principu, o visas aktyvumo ciklas siekia apie 11 metų.

Pats didžiausias Saulės aktyvumas šiame periode buvo 2014-aisiais. Šiuo momentu Saulės dėmių skaičius mažėja greičiau nei tikėtasi, bet aktyvumo minimu iš tiesų neturėtų pasiekti iki 2021-ųjų.

Dar pernai Velse vykusiame Nacionaliniame astronomų susitikime keli mokslininkai – prof. Valentina Žarkova iš Nortumbrijos universiteto, dr. Helena Popova iš Maskvos Lomonosovo universiteto, dr. Sergėjus Žarkovas iš Hullo universiteto (Anglija) ir prof. Simonas Shepherdas iš Bradfordo universiteto (taip pat Anglija) – pristatė tyrimą, kuriame skelbiama, jog 2030-2040-aisiais Žemę gali ištikti Mažasis ledynmetis – maždaug toks, koks buvo užklupęs Šiaurės pusrutulį XVII-XVIII amžiuose.

Tuo metu trukusiu vadinamojo Maunderio minimumo metu Saulėje buvo apie 40 – 50 Saulės dėmių, kai tuo tarpu įprastas skaičius yra 40 000 – 50 000.

Minėtuoju laikotarpiu buvo užšalusi Temzės upė bei Roterdamo kanalas, o vidutinė temperatūra, lyginant su šiais laikais, buvo nukritusi per 1,5 Celsijaus laipsnio.

Tiesa, dabartiniais laikais viskas pasikeitę - Žemėje prasidėjęs šiltnamio efektas didina vidutinę planetos temperatūrą, tad kaip tokiu atveju keisis klimatas - labai sunku prognozuoti. Didžiausias rūpestis - ženkliai padidėjusių stichijų pavojus.

Parengta pagal NASA ir „Astronomy Now“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(57)
(6)
(51)

Komentarai (4)