Paslaptingas SpaceX elgesys: raketos sprogimas galėjo būti sabotažas ar net išpuolis prieš kompaniją? (Video)  (3)

Rugsėjo mėnesį viena iš SpaceX raketų sprogo jos variklio bandymo metu ir priežastis ilgai nebuvo žinoma. Internete pasirodė įvairūs spėliojimų variantai apie sprogimo priežastis – nuo visiškai utopinių iki ganėtinai realių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lapkričio pradžioje Elonas Muskas aptakiai paaiškino, kad katastrofos priežastys jau aiškios, tačiau į detales jis nesileido. Šis pareiškimas nuslopino aistras, tačiau iki visiško aiškumo dar trūksta. Daug spėlionių sukėlė Washington Post pranešimas, jog po SpaceX sprogimo filmuotos medžiagos peržiūros buvo prašoma varžovų bendrovės United Launch Alliance galimybės apžiūrėti jų teritorijoje esančius pastatus ieškant net ir galimos diversijos požymių.

Anoniminis SpaceX šaltinis pranešė, kad jie susitiko su bendrovės ULA atstovais ir „nuoširdžiai be kaltinimų“ prašė prieigos prie SMARF pastato, kuriuo naudojasi raketinių variklių atnaujinimo bendrovė ULA.

SMARF pastatas yra vos 2 km atstumu nuo SpaceX starto aikštelės. Pranešama, jog ULA, kurią bendrai valdo Lockheed-Martin ir Boeing, atsisakė leisti SpaceX darbuotojams, bet leido oro pajėgų tyrėjams apžiūrėti pastatus. Skelbiama, jog jie nesurado jokių galimų sąsajų su raketos sprogimu.

Kodėl patikrinimas buvo būtinas, į elektroniniu paštu siųstą užklausimą SpaceX atsakė taip: „Avarijos tyrimo grupė turi visas galimybes išnagrinėti avarijos priežastis ir mes nekomentuosime jokios konkrečios priežasties, kol tyrimas nebus baigtas. Po preliminarios informacijos ir raketos nuolaužų apžiūros buvo padaryta prielaida apie helio sistemos sutrikimą, bet šio sutrikimo priežastis nežinoma. Mes privalome surasti visus prieinamus duomenis, kad padėti įvykio tyrimui“.

Rugsėjo 1d. sprogimo tyrimas vyko su NASA, oro pajėgų ir Federalinės aviacijos administracijos pagalba. Sprogimas įvyko įprastinės kuro užpildymo operacijos metu, kai varikliai nebuvo įjungti ir nebuvo pasiekiami karščio šaltiniai.

Avarijos tyrimo komanda paskelbė pareiškimą, nurodantį, kad parengtinis tyrimas daro prielaidą į kriogeninės sistemos (šaldymo) pažeidimą, kuri palaiko kietą deguonį. Būtent šias prielaidas vėliau pakartojo ir Elonas Muskas, kalbėdamas apie avarijos priežastis, tačiau iki šiol lieka neaišku, kodėl taip nutiko.

Taigi, daugybė pažeidimo detalių vis dar yra neaiškios, tačiau SpaceX vadovas Elon Musk pareiškė, kad tyrimas yra sudėtingas - tokios nesėkmės nebuvo jau 14 metų.

Todėl jis paprašė internautų siųsti į SpaceX ugnies kamuolio vaizdo įrašus ir nuotraukas, kad galima būtų geriau išsiaiškinti kas atsitiko. Filmuotoje medžiagoje darytoje iki sprogimo buvo matomas nežinomas objektas (galbūt paukštis) skraidantis prie raketos prieš sprogimą. Jokios sąveikos tarp šio skraidančio objekto ir raketos nebuvo pastebėta, o taip pat nerasta priežasties teigti kad avariją sukėlė varžovų įmonės, o gal net ir ateiviai – po užfiksuoto neaiškaus objekto tokių hipotezų padaugėjo kaip grybų po lietaus.

Kaip jau galite lengvai nuspėti, ateivių hipotezė tam tikrai žmonių grupei pasirodė pati priimtiniausia. Nors ir dera pripažinti, kad įvairios hipotezės turi tam tikrą racionalų grūdą, bet raketos tiesiog yra sprogstamosios lazdelės, todėl išoriniai veiksniai, ypač nežemiškos kilmės, nėra linkę sukelti tiek daug raketų sprogimų, kaip kai kurie gali manyti.

Tačiau kokios išvados? Panašu, jog SpaceX turbūt tikrai suprato pačią sprogimo eigą ir pačią fiziką, bet vis dar nežino, nuo ko taip atsitiko. O tai nėra labai sveikintinas dalykas - nežinant tikrosios priežasties, sunku užtikrinti, kad tai niekada nepasikartos ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(5)
(15)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: