Seniausias pasaulyje neatidarytas vyno butelis viliojančiai nebeatrodo - viduje kažkokia pekla  ()

Per šventes ant dažno stalo stovi vyno buteliai. Tačiau retas susimąsto, koks iš tiesų senas yra šis gėrimas. Ar žinojote, kad seniausias vyno butelis buvo rastas Vokietijoje? Jo niekas neatidarė jau daugiau nei 1600 metų, bet skystis beveik skaidriame butelyje neatrodo labai viliojančiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Špajerio vyno butelis buvo aptiktas 1867 metais Reino krašte-Pfalce, netoli Špajerio miesto. Vynas buvo rastas kilmingo romėno kape. Kapavietėje buvo aptikti du sarkofagai – viename buvo vyro, kitame – moters palaikai. Moters kape buvo šeši buteliai, o vyras su savimi į pomirtinį pasaulį nešėsi net dešimt vyno butelių, tačiau tik šio vienintelio butelio viduje vis dar buvo skysčio. Mokslininkai mano, kad vyno butelis buvo pagamintas 325-350-ais mūsų eros metais.

Pats butelis atrodo gana įdomiai. Jo viršuje matyti dviejų delfinų figūrėles, kurios atrodo kaip amforos rankenos. Butelis pagamintas iš žaliai gelsvo stiklo, o tai yra gana neįprasta – romėniškas stiklas buvo gana trapus, todėl žmonės vyną mėgo laikyti keraminiuose induose. Kaip matote, butelio turinys neatrodo labai švarus – tik apačioje nusėdęs skystis yra skaidrus. Visą likusią butelio dalį sudaro į kanifoliją panaši medžiaga.

Mokslininkai neabejoja, kad vynas jau seniai prarado savo alkoholines savybes. Manoma, kad vynas buvo pagamintas tame pačiame regione, kur ir buvo surastas butelis. Skystis išliko dėl didelio aliejaus kiekio, panaudoto siekiant vyną apsaugoti, bei dėl to, kad butelis buvo užsandarintas karštu vašku. Špajerio vyno butelis yra eksponuojamas Pfalco Istorijos Muziejuje - ilgiausiai čia dirbantys darbuotojai teigia, kad per 25-erius metus butelis ir jo turinys visiškai nepakito. Nepaisant to, kad mokslininkams labai smalsu patyrinėti butelio turinį, jis iki šiol taip ir liko neatidarytas.

Tikriausiai toks ir liks. Manoma, kad vos tik atidarius butelį jo turinys bus sugadintas. Kita vertus, turėti seniausią neatidarytą vyno butelį pasaulyje jau savaime yra didelis pasiekimas ir mažai tikėtina, kad muziejus ryšis to atsisakyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(71)
(5)
(66)

Komentarai ()