Šešiolikmetės kiaušidėse – miniatiūrinės smegenys ir kaukolė (Video)  ()

Ant šešiolikmetės japonės kiaušidės aptiktas auglys, kuriame buvo miniatiūrinės smegenys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

10 centimetrų pločio auglys aptiktas, kai merginai buvo atliekama apendikso šalinimo operacija. Pašalinę auglį, gydytojai jo viduje aptiko išbrinkusių, riebaluotų plaukų gniužulus, ir 3 centimetrų skersmens panašią į smegenis struktūrą, padengtą plonu kaukolės kaulu.

Nuodugnesnė analizė parodė, kad tai – mažesnė smegenėlių versija. Smegenėlės paprastai būna po galvos smegenų pusrutuliais. Vienoje pusėje masė priminė smegenų kamieną – struktūrą, paprastai prijungtą prie stuburo smegenų.

Vidiniai monstrai

Maždaug penktadalyje kiaušidžių auglių būna pašalinių audinių – plaukų, dantų, sausgyslių, riebalų ir raumenų. Šie augliai, kurie dažniausiai būna gerybiniai, vadinami teratomomis (gr. teras – pabaisa.

Nors nėra žinoma, kas sukelia teratomas, pagal vieną teoriją, jos atsiranda, kai nesubrendęs kiaušinėlis ima dalintis ir sukuria kitas kūno dalis.

Kiaušidžių teratomose smegenų ląstelės randamos dažnai, tačiau labai neįprasta, kad jos susibūrė į tikras smegenis primenančią struktūrą, pažymi auglį tyręs Masayuki Shintaku iš Shiga suaugusiųjų medicinos centro Japonijoje.

Angelique Riepsamen iš Naujojo Pietų Velso universiteto Australijoje, antrina. „Neurologiniai elementai, primenantys centrinės nervų sistemos dalis kiaušidžių teratomose pasitaiko dažnai, tačiau suaugusias smegenis primenančios struktūros itin retos.”

Miniatiūrinės smegenys netgi išsivystė taip, kad tarp neuronų galėjo sklisti elektros impulsai, visai kaip normaliose smegenyse, sako Shintaku.

Smegenų sumaištis

Mergina jokių neurologinių ar kokių nors kitų, simptomų nejuto. Tačiau yra užfiksuoti atvejai, kai moterims, kurioms išsivysto kiaušidžių teratoma, pakinta asmenybė, kyla paranoja, sutrikimas, susijaudinimas, traukliai ar atminties praradimas.

Kai kurie šie neurologiniai simptomai gali pasireikšti, kai imuninė sistema palaiko smegenų ląsteles kiaušidėse pašaliniais objektais ir puola jas – taip gali būti užpultos ir tikrų smegenų ląstelės ir taip kilti uždegimas.

Pašalinus auglį, šie simptomai dažniausiai išnyksta.

Šešiolikmetei auglys buvo pašalintas be jokių komplikacijų ir jaučiasi gerai.



Žurnalo nuoroda: Neuropathology, DOI: 10.1111/neup.12360

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()