Papietavus ima miegas? Mokslininkai pagaliau turi paaiškinimą kodėl  (2)

Visiems yra tekę patirti, ką reiškia vadinamoji maisto koma. Suvalgius skanius pietus, po jų pasilepinus šokoladiniu keksiuku prie kavos, šiltoje patalpoje nori nenori ima ir suima miegas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol buvo manyta, kad popietinį mieguistumą sukelia angliavandeniai ir cukrus, tačiau naujausias eksperimentas šią tiesą paneigia, rašo Munchies.vice.com.

Anot Ohajo universiteto neurologų ir Scripps tyrimų instituto, mieguistumą po valgio sukelia druska ir baltymai.

Mokslininkų komanda panaudojo vaisines museles, kad ištirtų neurobiologinius ryšius tarp valgymo, energijos lygio ir miego.

Dr. Roberto Huberio sukurta kompiuterinė programa padėjo fiksuoti, kai vaisinės muselės nutūpdavo ant platformos ir misdavo iš vamzdelio. Programa fiksavo muselių valgio kiekį ir trukmę bei aktyvumą ir miegą.

Tyrimas parodė, kad baltymai ir druska sukėlė muselėms vadinamąją maisto komą. Mokslininkų teigimu, muselių, o ir žmonių, organizmas turi dirbti kur kas aktyviau virškinant baltymus ir druską, kad išgautų maistinių medžiagų.

Ir nors kur kas dažniau girdime, kad angliavandeniai sukelia vangumą, o cukrus suteikia trumpalaikės energijos, o vėliau atsiranda nuovargis, R. Huberio teigimu, šios medžiagos muselėms nesukėlė mieguistumo, kaip baltymai ir druska.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(35)
(7)
(28)

Komentarai (2)