Švedai pasiūlė revoliucinį daržovių žymėjimo sprendimą: vien per kelias savaites sutaupė 217 km plastikinės plėvelės  ()

Ar kada susimąstėte kiek kasdien plastikinių maišelių ar kitų pakuočių išmetate lauk? Jomis perpildyti sąvartynai. Tad prekybos tinklai ieško alternatyvų. Vienas – Švedijoje – daržoves ženklinti ėmė lazeriu. Bet aplinkosaugininkai sako, kad džiūgauti – per anksti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daržovių ir vaisių nebereikės kišti į plastiką ar klijuoti ant jų lipdukų – pakaks lazerio. Švedijoje vienas prekybos tinklas nutarė tapti draugiškesnis gamtai – saldžiąsias bulves ir avokadus pradėjo žymėti lazeriu.

Nedaug energijos naudojantis lazeris žievės paviršiuje išdegina prekės ženklą, iš kur daržovė atkeliavo, taip pat numerį. Lazeris nepažeidžia pačios daržovės, nepakeičia jos skonio, netgi laikymo sąlygų.

Ar ši technologija reikš plastikinių pakuočių mirtį – vargu. Ši lazerių technologija tinka ne viskam – tik greitai negendantiems produktams, deja, nepavyks paženklinti lazeriu citrusinių vaisių – jų žievelė itin greitai užsitraukia, tad vos jau po kelių valandų ženklinimas dingsta.

Šis švedų tinklas ženklinimą lazeriu išbandė dar pernai gruodį. Ir nors tai turėjo būti penkių savaičių bandomasis laikotarpis - jis pratęstas iki pavasario vidurio. Prekybos tinklas pardavė kone milijoną tokių lazeriu ženklintų avokodų – vien šiems sutaupyta 217 km plastikinės plėvelės. Tiesa, pirkėjai žiūri į šią naujovę atsargiai, kai kam tai net labai įtartina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(41)
(0)
(41)

Komentarai ()