Manote, kad haliucinogeniniai grybukai pasižymi tik trumpalaikiu poveikiu? Nustebsite, kaip jie ilgam keičia asmenybę  ()

Johnso Hopkinso universiteto (JAV) tyrėjai atliko tyrimą, norėdami išsiaiškinti, kokią įtaką turi vadinamuosiuose stebuklinguose grybukuose esantis haliucinogenas psilocibinas. Tyrime dalyvavo 51 savanoris, ir buvo pastebėta, kad jiems davus nemažą dozę psilocibino, net 60 procentų dalyvių asmenybės pasikeitė ilgam, net iki vienerių metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikriausiai pasidarė įdomu, kokias asmenybės savybes pakeičia stebuklingieji grybukai? Visų pirma, buvo pastebėtas žymus pokytis tyrimo dalyvių atvirume, susijusiame su vaizduote, estetika, jausmais, abstrakčiomis idėjomis. Įdomu tai, kad požiūris į gyvenimą taip pat tapo platesnis.

Šie asmenybės pokyčiai buvo žymiai didesni nei tie, kuriems įtakos padaro kelių dešimtmečių gyvenimiška patirtis. Anot mokslininkų, sulaukus 30 metų amžiaus, žmogaus asmenybė beveik nustoja keistis. Tiesą sakant, nutinka priešingai – žmonėms senstant, jų atvirumas ima mažėti.

Tyrimo dalyviai dalyvavo 2-5 psichotropinių medžiagų sesijose, kurių kiekviena truko po 8 valandas. Tarp sesijų buvo daroma 3 savaičių pertrauka. Dalyviai buvo informuoti, jog jie gaus nedidelę arba didelę psilocibino, randamo „stebuklinguose grybukuose“, dozę vienos iš sesijų metu, tačiau nei dalyviai, nei tyrimo prižiūrėtojai nežinojo, kuriose sesijos metu bus gauta psilocibino dozė.

Kiekvienos sesijos metu dalyviams buvo liepiama atsigulti ant sofos, užsidengti akis akių raiščiu, užsidėti ausines, per kurias buvo leidžiama muzika, ir susikoncentruoti į potyrius. Dalyvių asmenybės buvo vertinamos praėjus 2 mėnesniams nuo paskutinės sesijos, o vėliau – praėjus 14 mėnesių nuo paskutinės sesijos. Mokslininkai mano, kad tyrimo metu nustatyti asmenybės pokyčiai yra ilgalaikiai, kadangi jie išliko daugiau nei metus laiko.

Beveik visi tyrimo dalyviai save laikė religingais, o pusė jų turėjo aukštąjį išsilavinimą. Sesijos, kurių metų dalyviams buvo duodama įprastai teisės aktų draudžiamo haliucinogeno, buvo akylai prižiūrimos, o prieš sesijas buvo nustatyta, kad visi dalyviai yra psichologiškai sveiki.

Asmenybės pokyčiai buvo tiriami plačiai naudojamu ir moksliškai patvirtintu asmenybės inventorizacijos būdu, kuris apima atvirumą bei keturis pagrindinius bruožus, kurie, anot psichologų, sudaro žmogaus asmenybę: neurotizmas, ekstraversiškumas, sukalbamumas bei sąžiningumas.

Tyrimo metu keitėsi išskirtinai tik dalyvių atvirumas. Tyrėjai mano, kad stebuklinguose grybukuose randamas psilocibinas turi terapinių/gydomųjų savybių. Šiuo metu mokslininkai tiria, ar šis haliucinogenas gali būti panaudotas gydant nuo depresijos bei nerimo vėžiu sergančius pacientus, ką sukelia ligos diagnozė. Taip pat tiriama, ar jis padėtų rūkaliams atsikratyti savo žalingo įpročio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(33)
(4)
(29)

Komentarai ()