Pirmieji suomių įspūdžiai apie bazinių pajamų eksperimentą: kas keičiasi, kai už nieką gauni 600 €

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AAA000 2017-03-21 20:13
Pas tave labai gilus vergo mentalitetas Dirbt neapsimoka - jei tai nenesa apciuopiamos naudos. Tu nesuvoki vieno fakto - aplinkybes pasikeite. Aplamai galima organizuot visuomene taip - kad net paciu pinigu, kaip tokio dalyko, nebutu. O tu cia svaigsti apie visokius "teisingus" mokesciu perdalinimus. Tipiskas vergas... Net mokestine sistema nebutina. Reikia iskart pati resursa skirstyt. Vat paskirciau tokiam ale "ekonimistui" 3 hektrus zemes vietoj algos ir pazvengciau tada i tavo kliedesius - "kodel kaimieciai nedirba" - "juk gali"
AAA000 2017-03-21 20:49
Kopijuot veikiancias sistemas tikrai nera blogai. Yra visuomenes kaip visumos galimybes, jos visada ribotos ir visada galima paskaiciuot ar visuomene patems ta sistema. Cia labai nesunku ivertint - ziurint teisingai. Blogai yra tas, kad tokie tipo "specialistai" kur skaiciuoja islaidas - realiai nemoka ju teisingai skaiciuot. Imortal yra vienas tokiu - labai ryskus pvz
zet 2017-03-21 21:03
Is patirties galiu pasakyti, kad kartais labai labai blogai . Kopijuoti protingai, cia jau kitas klausimas. Kas tas protingai? Moketi pritaikyti, adaptuoti pagal savo poreikius. Ivertinti rizikas, pliusus ir minusus, niuansus. Man patinka duoti pavyzdzius su transporto priemonem. Pvz Suomijoje visi vaziuoja su dzipais. Dzipai turi didelius dzipinius ratus. Tada musu atseit ekspertai nuvaziave pvz i Suomija, nusprendzia, kad susisiekimo rojus tiesiog priklauso nuo padangu ir ratu. Ir atsiveza ideja, kad visos masinos Lietuvoje turi buti su dzipu ratais. I argumentus, kodel to reikia, kokia nauda, koks igyvendinimo planas- atsako: reikia semtis patirties is Suomijos, nes joje yra susisiekimo rojus ir tai expertu zodis, dekojame ponui ekspertui. Ir tada mes gerbdami ekspertu zodi ant lengvuju masineliu, visokiu golfu statome dzipu ratus ir ziurim, kotais neveikia planas, susiekimo rojumi net nekvepia. Na tada expertai apkaltina buka liaudi, kad neteisingai uzdejome ratus. Nepatenkinti, abejojantys ir viesai priestaraujantys apkaltinami erezija. Tada uz valstybes lesas sukuriamas planas kaip visus priverstinai ir teisingai uzsideti dzipu ratus, o nesutinkancius su istatymu bausti ar net siusti uz grutu. Su sarkazmu as aisku, bet ideja ir savo poziuri issakiu, kas butu/buna aklai ir bukai ka nors kopijuojant.
immortallt 2017-03-22 09:41
Taip, nebaudžiamumas labai blogai, ir ne kartą apie tai kėliau klausimą, ką ir dabar sakau. Mokytis iš kitų šalių yra gerai, tik reikia žiūrėti visą istoriją, kaip iki to priėjo. O tai kiek sudėtingiau. Neatsakei, ką renkiesi, 100 pensininkų ar 500 vaikų gyvybių? Dar kad būtų sunkiau, gali išbelbėti ir pensininkus ir vaikus, jei nutrauki gydymą 600 buomžų, kurie jokių mokesčių niekad nemokėjo, tik vagia, niokoja viešą ir privatų turtą ir platina tuberkuliozę, tarp kitų grožybių. Statistika dėl invalidų berods statistikos departamente yra, o gal sveikatos ministerija buvo paskelbus. Kažkur buvo išėję prieš ~3-4 metus. Tada socdemai įvardino tai, kaip problemą, ir kad spręs. Galvojau gal bent mažmožį padarys - nepadarė.
zet 2017-03-22 11:10
Tai klausimas neteisingas. Turejo buti ar 500 pencininku, ar 100 vaiku.
immortallt 2017-03-22 12:01
zet, ne per seniausiai teko rinktis ir tarp 100 pensininkų, ar 500 vaikų. Ten matai siūlė išlygą, kad nuo pensinio amžiaus nebegydyti dėl kažkokios vėžio formos, nes išgyti tikimybė tampa arti nulinė, bet jaunesniems taiko. Su atsilaisvinusiais pinigais siūlė gydyti kažkokias 2 ar 3 vaikų ligas. Buomžus čia dar papildomai įmečiau dėl druskos.