Atliktas didžiausias visų laikų pinigų plovimo tyrimas: per Vakarų bankus išplautų Rusijos pinigų sumos tiesiog atima žadą  (2)

Per Jungtinės Karalystės bankus buvo „išplauta“ 740 mln. dolerių, neteisėtai įgytų Rusijoje. Pinigus plovė Rusijos nusikalstamo pasaulio atstovai, turintys itin artimus ryšius su specialiosiomis tarnybomis ir politikais, praneša theguardian.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir tai tik maža dalis bendros sumos, kuri išvesta iš Rusijos. HSBC, „Royal Bank of Scotland“, „Lloyds“, „Barclays“ ir „Coutts“ yra tarp 17 Jungtinės Karalystės bankų, kurie šiuo metu turi paaiškinti, kodėl neidentifikavo įtartinų piniginių srautų.

Gauti dokumentai rodo, kad daugiau nei 20 mlrd. dolerių buvo išvesti iš Rusijos nuo 2010 iki 2014 m. Pareigūnai įtaria, kad tai tik ledkalnio viršūnė, o tikroji suma gali siekti 80 mlrd. dolerių.

Neabejojama, kad šie pinigai įgyti nusikalstamu būdu. Šiuo metu bandoma identifikuoti Rusijos politikus, kurie susiję su didžiausia pinigų plovimo schema. Pasaulinis žurnalistinis tyrimas, prie kurio prisidėjo ir 15min Tyrimų skyrius, pavadintas „Global Laundromat“.

Tyrimo metu nustatyti apie 500 asmenų, kurie dalyvavo pinigų plovimo schemose. Tarp jų yra žinomų Rusijos oligarchų, bankininkų, FSB pareigūnų.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino pusbrolis Igoris Putinas buvo Maskvos banko valdybos narys, kai per jį sukosi milžiniškos nešvarių pinigų sumos.

Britų kompanijos taip pat suvaidino svarbų vaidmenį stengiantis išplauti milžiniškas sumas. Didžioji dalis asmenų, kurių sąskaitose nusėdo pinigai, nėra žinomi iki šiol. Jie naudojasi „ofšoruose“ registruotų įmonių paslaugomis.

Tyrimas atliekamas 32 šalyse. Jį inicijavo „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) ir „Novaja gazeta“. Gautuose dokumentuose yra duomenų apie 70 tūkst. bankinių operacijų. Didelė jų dalis susijusi su pinigų plovimu Latvijoje ir Moldovoje.

Tyrėjai analizavo bankines operacijas, kurios buvo vykdomos 96 šalyse. Didžioji dalis jas atlikusių kompanijų jau išregistruotos.

Bankai pripažįsta, jog šis tyrimas atskleidė jų silpnąsias vietas, o „juodų“ pinigų srautus identifikuoti yra itin sudėtingas uždavinys.

Didžioji dalis Jungtinės Karalystės bankuose išplautų pinigų keliavo per „HSBC“ Honkongo padalinį. Čia „prasisuko“ 545 mln. dolerių.

113 mln. dolerių keliavo per „Royal Bank of Scotland“, kurio 71 proc. priklauso Jungtinei Karalystei.

Pinigai buvo plaunami ir per JAV bankus. 37 mln. dolerių pervesti per „Citybank“, 14 mln. dolerių pervesti per „Bank of America“.

„Guardian“ susisiekė su šių bankų atstovais. Jie neneigė duomenų autentiškumo, tačiau daugiau informacijos suteikti atsisakė. Bankai pabrėžė, kad taiko griežtas pinigų plovimo prevencijos procedūras.

Daugeliu atveju pinigai per bankus patekdavo į tarpinių įmonių sąskaitas. Viena tokių įmonių „Seabon Limited“ buvo įsikūrusi Londone, Tooley gatvėje, pačiame miesto centre.

Ši įmonė minima ir lietuviškame „Global Laundromat“ tyrime. Per ją buvo pervesta 9 mlrd. dolerių. Dalis lėšų keliavo per Lietuvos bankus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(33)
(3)
(30)

Komentarai (2)