Mokslu abejojantys žmonės jau kenkia savo vaikams - JAV prasideda problemos dėl neskiepijamų vaikų  (40)

Tiems, kuriems vis dar reikia įrodymų, kad skiepai yra gyvybiškai svarbūs žmonijai, Mashable.com siūlo susipažinti su tuo, kas šiuo metu vyksta Minesotoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl tymų protrūkio nuo balandžio vidurio jau susirgo 40 vaikų. Prieš vakcinas nusiteikę aktyvistai paskatino nepagrįstas tėvų baimes, daugiausiai tarp iš Somalio kilusių amerikiečių, teigdami, kad skiepai nuo tymų, kiaulytės ir raudonukės sukelia autizmą.

Medikai ir valstybinės sveikatos priežiūros specialistai šiuo metu bando sustabdyti viruso, kuris sukelia karščiavimą, akių ašarojimą bei odos bėrimą ir kelia pavojų gyvybei, tolimesnį plitimą. Deja, tuo pačiu tikimasi ir susirgimų skaičiaus augimui ateinančiomis savaitėmis.

Pastaraisiais metais buvo pranešta apie tymų protrūkį Žydų bendruomenėse Los Andžele ir Niujorke bei Pietų Kalifornijos priemiesčiuose.

Tarp 40 Minesotoje gyvenančių vaikų, susirgusių tymais, kone visi yra neskiepyti, ir visi, išskyrus keletą, yra kilę iš Somalio. Mažiausiai 12 vaikų šiuo metu yra gydomi ligoninėje, o tymų protrūkio priežastis kol kas nenustatyta.

Dėl nepagrįstos baimės, jog skiepai sukelia autizmą, daugelis iš Somalio kilusių tėvų priėmė sprendimą neskiepyti vaikų nuo minėtų ligų.

Remiantis Minesotos Sveikatos departamento duomenimis, 2004 m. maždaug 92 proc. Minesotoje gimusių Somalio bendruomenės vaikų buvo paskiepyti, tačiau po ketverių metų šis skaičius sumažėjo iki 70 proc. Tuo tarpu 2017 m. skiepus gavo jau tik 42 proc. kūdikių.

Minesotos universiteto tyrėja Anaba Gulaida pažymi, kad autizmas dažniausiai yra diagnozuojamas maždaug tokio pat amžiaus, kai vaikai yra skiepijami nuo tymų, tai ir paskatina kai kurių tėvų nepagrįstą baimę.

Vis tik, daugybė tyrimų ne kartą paneigė ryšį tarp vakcinų ir autizmo, o medicinos ekspertai neabejoja vakcinų saugumu.

Nors per pastaruosius du dešimtmečius autizmu sergančių vaikų skaičius JAV išaugo, to tikrai negalima sieti su vakcinacija. Didėjantį autizmo atvejų skaičių paaiškina tikslesnė diagnostika. Jeigu anksčiau dėl netikslaus vertinimo vaikams buvo diagnozuojami kiti sutrikimai, dabar vaikams teisingai diagnozuojamas autizmas.

Po tokio ligos protrūkio Minesotos valstybinės sveikatos apsaugos pareigūnai paragino paskiepyti visus vaikus, kurie nebuvo skiepyti nuo tymų, kiaulytės ir raudonukės. Anot specialistų, suaugę žmonės, kurie nebuvo skiepyti vaikystėje ir nesirgo tymais, taip pat tuėtų atvykti ir pasiskiepyti.

Minesotos sveikatos komisijos narys Edas Ehlingeris pabrėžia, kad kalba eina ne apie tam tikras bendruomenes, o apie visus neskiepytus vaikus. Anot jo, sprendimas neskiepyti savo vaikų yra pagrįsta „geromis intencijomis ir netikslia informacija“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(39)
(9)
(30)

Komentarai (40)