Įkvepianti istorija: septyniolikmetis sugalvojo idėją išvalyti pasaulio vandenynus, o sulaukęs 22 metų jau gavo 30 mln dolerių finansavimą tam įgyvendinti (Video)  (1)

Iki šiol žmonija jūras bei vandenynus beatodairiškai teršia. Kiekvienais metais jūrose atsiduria daugiau kaip aštuoni milijonai tonų plastiko. Vis dėlto, reikalai šioje srityje pagaliau gali pakrypti į gerą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būdamas vos septyniolikos, olandas Boyan’as Slat’as sukūrė ekologiškos sistemos, pasyviai valančios vandenynus, idėją ir ėmė apie tai viešai kalbėti. Tai nebuvo tik tušti žodžiai. Per kelerius pastaruosius metus Boyan’as kartu su komanda nuveikė daugybę darbų, ir visai netrukus ši sistema pilnai funkcionuos.

Valymo sistemą sudaro plaukiojanti užtvara, su stabilumą užtikrinančiais inkarais. Tačiau didžiausias „Ocean Cleanup“ pavadinto projekto privalumas yra tas, jog šiukšlės gaudomos išnaudojant vandenyno sroves, ir nereikalauja jokių išorinių energijos šaltinių.

Šiukšlės joje savaime sukoncentruojamos vienoje barjero vietoje, prie kurios periodiškai prisišvartuoja laivas ir jas surenka. Vėliau šiukšlės gali būti perdirbamos, o gautas produktas panaudojamas pakartotinai.

Be to, barjeras montuojamas taip, kad pro jį galėtų praplaukti žuvys. Todėl skirtingai nuo dabar naudojamo vandenynų valymo būdo – valymo pasitelkiant tinklus, jokia vandenynų gyvybė nežūsta.

Ir tai dar ne viskas. Kadangi metodas yra pasyvus ir nereikalauja didelių energijos išteklių, skaičiuojama, kad jis galėtų būti 20-30 kartų pigesnis už dabartinius jūrų ir vandenynų valymo būdus.

Taigi, idėja skamba gerai. Net labai gerai. Bet net pats Boyan’as nesitikėjo, jog visas užmačias pavyks įgyvendinti taip greitai. Praėjus trims metams nuo projekto pradžios, sumanymas buvo pradėtas gausiai finansuoti, ir dabar idėjos biudžetas jau siekia daugiau nei 31 milijoną dolerių. Tai leis paankstinti projekto pradžią maždaug vienais metais.

Bet kaip ir visada tokiais atvejais, nenutyla skeptikų balsai, abejojantys ar projektas bus sėkmingas. Tačiau laukti liko nedaug. Projektas pilnai funkcionuos jau kitais metais. Tada ir pamatysime veikia jis, ar ne. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(70)
(2)
(68)

Komentarai (1)