Jokių šalutinių efektų ir 10 kartų efektyviau už viską, kas dabar yra prekyboje: surastas universalus molekulinis kontraceptikas  ()

Tyrėjai aptiko naują gimstamumo kontrolės priemonę, kuri ne tik itin efektyvi abiems lytims, bet ir neturi jokių pašalinių efektų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-05-20 Jokių šalutinių efektų ir 10 kartų efektyviau už viską, kas dabar yra prekyboje: surastas universalus molekulinis kontraceptikas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai publikuotame tyrime, Kalifornijos universiteto Berklyje mokslininkai pademonstravo, kaip, naudojant dvi augaluose randamas medžiagas, galima neleisti spermatozoidui prasiskverbti į kiaušialąstę. Įprastos kontracepcijos priemonės stengiasi sustabdyti spermą, kol ji dar nepasiekė kiaušialąsčių. Žmogaus spermatozoidams tenka įveikti 24 000 už savo kūną ilgesnį atstumą, kol pasiekia moteriškas lytines ląsteles, ir šį atstumą jie iriasi, sutraukinėdami uodegėlę. Vos pasiekęs kiaušialąstę, spermatozoidas persijungia į „kamščiatraukio režimą“ ir aktyviai mėgina prasibrauti per apsauginį kiaušialąstės sluoksnį — glikoproteininį apvalkalą, vadinamąjį Zona pellucida.

Spermatozoiduose yra unikalus kalcio jonų kanalas CatSper. Spermatozoidui priartėjus prie kiaušialąstės, šį jonų kanalą deaktyvuoja progesteronas. Tyrėjai išsiaiškino, kad lupeolas ir pristimerinas sugeba „sabotuoti“ vyriškų lytinių ląstelių prasiskverbimą į moteriškas. Šių medžiagų yra augaluose, kuriuos žmonės žino jau labai seniai: lupeolo yra alavijuose, o taip pat vynuogėse, alyvuogėse ir kopūstuose, o pristimerino aptikta kiniškame vynuoginiame vijoklyje Tripterygium wilfordii.

Tyrėjai išsiaiškino, kad šios cheminės medžiagos neutralizuoja spermos reakciją į progestroną, ir tvirtina, kad šis metodas 10 kartų efektyvesnis už kitas rinkoje esančias gimstamumo kontrolės priemones. Pasak vienos iš tyrėjų, profesorės Polinos V. Lishko, komanda planuoja sukurti universalią kontraceptinę priemonę, taip pat gerai tinkančią tiek vyrams, tiek moterims. Ji gali būti gaminama kaip vaginalinis žiedas, ar netgi tiesiog kaip pleistras ant odos.

Žinoma, didžiausia kliūtimi taps būtent gamybos kaštai, tad dabar tyrėjai stengiasi rasti kuo pigesnį šių medžiagų išgavimo būdą – augaluose šių medžiagų yra itin mažai.

V. Makarov

popmech.ru

(17)
(0)
(17)

Komentarai ()