15 netikėtų faktų apie pieštukus: kaip galima už paprasčiausią pieštuką gauti 100 000 dolerių ar nubrėžti 56 km liniją  ()

1858 metų kovo 30 dieną išradėjas Hymenas L. Lipmanas užpatentavo pirmąjį pieštuką su integruotu trintuku. Vėliau jis šį pieštuką pardavė už 100 000 dolerių. Ir tai – ne pirmas kartas istorijoje, kai pieštukas paverčia žmogų turtingu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pateikiame 15 įdomių faktų apie pieštukus, kurių, ko gero, nežinojote.

1) Neįmanoma apsinuodyti pieštuko šerdimi, jeigu netyčia įsidurtumėte juo, kadangi ji pagaminta iš grafito ir molio. Tiesa, įsidūrus su pieštuku gali grėsti įvairios infekcijos.

2) Pagrindinė pieštuko šerdies sudedamoji dalis, grafitas, yra iškristalizuojamas iš anglies, buvo atrastas Kesvike (Anglija) XVI amžiaus viduryje. XVIII amžiuje vokiečių chemikas A. G. Werneris pavadino jį graikišku žodžiu „graphein“, kuris išvertus reiškia „rašyti“.

3) Pats pieštuko pavadinimas yra kilęs iš lotyniško žodžio „penicillus“, kuris išvertus reiškia „maža uodega“.

4) Pieštuko žymės paliekamos, kai grafito dulkės, kurių dydis siekia tūkstantąsias centimetro dalis, prilimpa prie popierių sudarančios medžiagos.

5) Viename pieštuke yra tiek grafito, kad jo užtektų nubrėžti 56 kilometrų ilgio liniją. Paprastai tariant, vienu pieštuku galima parašyti 45 000 žodžių.

6) Šiuolaikinis pieštukas išrastas dar 1565 metais.

7) Prieš modernaus guminio trintuko išradimą, pieštukų žymės būdavo trinamos duonos gabaliukais.

8) Dauguma JAV parduodamų pieštukų turi ant jų galų sumontuotus trintukus, o dauguma Europoje parduodamų pieštukų jų neturi.

9) 1861 metais Eberhardas Faberis pastatė pirmąją Amerikoje masinę pieštukų gamyklą Niujorke.

10) Po 1917 metų sovietų revoliucijos, JAV verslininkas Armandas Hammeris gavo monopolinę teisę gaminti pieštukus Sovietų Sąjungoje.

11) Daugiau nei pusė pieštukų pagaminami Kinijoje. Dar 2004 metais Kinijoje buvo pagaminta 10 milijardų pieštukų, kuriais Žemės rutulį būtų galima apjuosti 40 kartų.

12) Pieštukais galima rašyti aplinkoje, neturinčioje gravitacijos. Jie buvo naudojami ankstyvose JAV ir rusų kosmoso misijose.

13) Po gaisro „Apollo 1“ misijos metu pieštukai buvo uždrausti, o Paulas Fisheris 1965 metais sukūrė hermetinį kosminį parkerį.

14) Didžiausias pasaulyje pieštukas yra „Castell 9000“, demonstruojamas jo gamintojo gamykloje netoli Kvala Lumpūre (Malaizija). Jo aukštis siekia 20 metrų.

15) Kalifornijos universiteto mokslininkai panaudojo atominės jėgos mikroskopą kaip pieštuką, kad juo nupieštų 50 nanometrų (viena milijoninė centimetro dalis) pločio liniją.

Šaltinis: Discovermagazine.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()