Kodėl samurajų katanos tokie ypatingi ginklai? (Video)  (7)

Nei vienas ginklas nėra taip aprašytas knygose bei apkalbėtas kino filmuose kaip japoniška katana. Samurajų sukurtas ginklas yra žymus dėl kelių priežasčių.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-06-07 Kodėl samurajų katanos tokie ypatingi ginklai? (Video)  (7)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ašmenų kokybė yra tiesiog legendinė, kadangi vienos katanos ašmenys būdavo gaminami kelias savaites ar net mėnesius. Be to, katanos ir jo savininko ryšys yra apgaubtas mistika. Mat tik samurajams buvo leidžiama nešioti šiuos ginklus. Jeigu buvo pastebimas katana nešinas valstietis, jis iškart būdavo užmušamas, dažniausiai ta pačia katana. Kartu su savimi samurajai nešiodavosi ne tik katanas, bet ir lankus bei ietis.

Manyta, kad samurajaus ir katanos ryšys yra šventas, o kardas turi būti naudojamas tik kaip paskutinė priemonė. Katana buvo tarsi samurajaus kūno dalis, ji netgi buvo siejama su jo siela. Katana galėjo būti naudojama saugant savo kilmingumą, šeimos narius, kai grėsė pavojus gyvybei ar tiesiog valstiečiui, nešančiam kataną, nužudyti. 

Katana dažniausiai būdavo suporuota su mažesniu kardu ar durklu. Mažesnis kardas buvo vadinamas wazashi ar wakizashi, o jo ilgis siekė nuo 30 iki 60 centimetrų. Tuo metu durklas buvo vadinamas tanto, o jo ilgis siekė nuo 15 iki 30 centimetrų. Katana dažniausiai buvo naudojama pjovimui, o mažesnis kardas ar durklas – dūrimui. Kardų ekspertas Kenjutsu sugebėjo naudotis abiem kardais vienu metu, o tai buvo laikoma dideliu pasiekimu. 

Katana turi ilgus lenktus ašmenis su smailėjančiu galu, kuris yra galandamas. Dėl tokios konstrukcijos katana gali būti naudojama tiek pjaunant, tiek duriant. Vidutiniškai katanos ašmenų ilgis siekia 70 centimetrų. Ji dažniausiai buvo nešiojama pritvirtinus prie diržo, o ašmenis nukreipiant aukštyn, kad ištraukiant jį iškart būtų galima užsimoti. 

Tači yra panašus į kataną kardas, kurio ašmenų ilgis siekia 77,5 centimetro. Jį dažniausiai naudodavo raiti samurajai, kadangi ilgesniais ašmenimis būdavo lengviau pasiekti priešą. 

Pirmieji Japonijoje naudoti kardai kilo ne iš šios šalies – jie buvo importuoti iš Kinijos bei Korėjos. Tik 2000 m. pr. Kr. japonai ėmė gaminti ir kurti savo kardus. Nėra žinoma, kaip atrodė pirmosios japonų sukurtos katanos, tačiau jos buvo tobulinamos ne vieną tūkstantmetį, o japonai tapo vienais geriausių kardų gamintojų istorijoje. 

Pirmieji Japonijoje pagaminti kardai buvo kinų ar korėjiečių kardų kopijos, tačiau vos po kelių šimtų metų japonai imti laikyti vienais geriausių kardų gamintojų pasaulyje. Japonų kardai tapo unikaliais bei pritaikytais to meto karams, jie tapo lenktais.

Savo piką ir tobulumo viršūnę katanos pasiekė Onino karo metu 1467–1477 metais. Šie metai laikomi vienais neramiausių Japonijos istorijoje, šalį krėtė pilietinis karas, dėl to buvo reikalaujama gaminti tobulus ginklus. Net ir lyginant su šiandienos standartais, tuo metu pagaminti kardai buvo pranašesni už bet kuriuo kitu laikotarpiu pagamintas katanas. Šiuo laikotarpiu kardus kūrė ir tobulino keli meistrai, o kiekvienas iš jų atlikdavo tik savo darbą, pavyzdžiui, jį aštrindavo ar lenkdavo. 

Viena įdomiausių katanos gamybos dalių buvo kardo lenkimas. Šio proceso metu metalas yra lenkiamas sluoksniais, daužomas kūju ir vėl lenkiamas, o kiekvieno lenkimo metu metalo sluoksnių skaičius padvigubėdavo. Sluoksnių skaičius skirdavosi, tačiau retai kada viršydavo 16. Pagaminus kardą, jis būdavo išbandomas, dažniausiai – pjaustant žuvusių nusikaltėlių kūnus. 

1603 metais įsivyravo Edo periodas, trukęs iki 1867 metų. Jo metu Japonijoje vyravo taika, todėl samurajai ir katanos ėmė nykti, dėl to jų gamintojai prarado įgūdžius. Be to, imti naudoti šaunamieji ginklai, tad kardai imti laikyti nebereikalingais. Manoma, kad po 1600 metų pagaminti kardai yra prastesni už tuos, kurie buvo gaminami Onino karo metu. 1877 metais katanas leista nešiotis tik policijai bei kareiviams, tad tai laikoma samurajų, o taip pat ir katanų, eros pabaiga. 

Iki pat šiol katanos yra gaminamos Japonijoje naudojant tradicinius metodus, egzistuoja netgi licencijuoti katanų gamintojai, kurie turi praeiti ilgus mokymus, kad galėtų gaminti tikruosius kardus. Katanų laikymas taip pat ribojamas, tam būtina turėti leidimą, kuris kainuoja tūkstančius eurų. 

Autentiška katana, naudota Antrojo pasaulinio karo metu, kainuoja nuo 3000 iki 8000 eurų, priklausomai nuo kardo būklės. Katana, pagaminta iki 1600 metų, gali kainuoti žymiai daugiau. Iš viso egzistuoja 125 kultūriškai reikšmingi kardai. Vienas jų, pagamintas XV amžiuje, 1992 metais aukcione buvo parduotas už 418 000 dolerių. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(45)
(4)
(41)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: