Daugybė gandų, bet kaip yra iš tikro: ar galima moters širdį persodinti vyrui ir kokios būtų pagrindinės problemos?  ()

Širdies persodinimo operacijos šiais laikais jau nebėra retenybė. Daug kam kyla klausimas, ar gali tikti žmogui kitos lyties asmens širdis. Į šį klausimą atsakė profesorius Sergejus Gotje, vadovaujantis Rusijos Šumakovo transplantologijos ir dirbtinių organų centrui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Moteriai galima persodinti vyro širdį su sąlyga, kad pagal visus parametrus atitinka svarbiausi donoro ir paciento duomenys, – aiškina profesorius. – Donoro lytis nenulemia jokių širdies savybių, kurios galėtų būti pavojingos moteriai ar vyrui. Visa tai – mitai, nes anatomijos požiūriu širdys yra vienodos.“

Kad donoro širdis gerai veikų, medikai iš pradžių atlieka milžinišką darbą. Juk reikia nustatyti dviejų žmonių suderinamumą ir parinkti tinkamą organą.

Didelės reikšmės turi širdies dydis. Juk ji turės ne tik tilpti į paciento kūtinės ląstą, bet ir pervarinėti tokį kraujo kiekį, prie kurio jis yra įpratęs. Jeigu recipientas yra stambus vyras, tai smulkios moters širdis jam tikrai netiks, nes ji nesugebės susidoroti su padidėjusiu krūviu.

Reikia atsižvelgti ir į kraujo grupę. Jei recipiento ir donoro kraujo grupės skiriasi, kyla problemų, bet dar egzistuoja kelios kombinacijos, kai jas galima suderinti, ir atmetimo reakcijos nebūtų.

„Kaip parodė praktika, širdies atmetimas nepriklauso nuo donoro ir recipiento lyties, – sako profesorius Gotje. – Ši reakcija pasitaiko kiekvienam pacientui, kuriam būna persodinamas koks nors organas. Kritiškos būna pirmosios dienos ir savaitės po transplantacijos. Per tą laiką paaiškėja, ar paciento organizmas priėmė naują širdį, ar ne, ir ko jam trūksta, kad galėtų priimti. Šis procesas kontroliuojamas medikamentais.“

Šaltinis: aif.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()