Pirmą kartą žmonijos istorijoje prognozuojami ryškūs pokyčiai religijose: pasaulis keičiasi, bet turbūt ne taip, kaip tikitės XXI amžiuje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Nukainotas 2017-06-20 08:22
Nedvejodamas paspausčiau mygtuką, sunaikinantį visas pasaulio religijas ir ištrinantį jas iš žmonių atminties.
ktulu 2017-06-20 08:25
O aš manau, kad bent jau krikščionybė ne tik kad lėtai auga bet netgi ir mažėja. Nors pats formaliai esu krikštytas, tačiau religijos nepraktikuoju. O savo vaikų krikšyti neplanuoju, nebent patys norės sulaukę pilnametystės. Kuo aš pats abejoju. Panašiai galvoja ir dalis mano pažįstamų. Tas skaičius - 2,2 mlrd. manau yra labai išpūstas, nes nemaža dalis tų žmonių nėra religingi, nevaikšto į bažnyčią, tačiau į jos sąrašus patenka dėka tradicijų tęstinumo ir tėvų/senelių spaudimo.
lindemann 2017-06-20 09:39
Vaikai musulmonų šeimose neturi pasirinkimo, jie tampa islamo išpažinėjais, tuo tarpu krikščionių vaikai laisvai renkasi tikėjimą ar netikėjimą. Žmonija pasmerkta, jeigu religijos (ypač islamas) dominuos ateityje, regresas visame kame neišvengiamas tokiu atveju.
UTF16 2017-06-20 11:39
Musulmonai nelabai mėgsta savo kultūros šalių. Mes tai žinom iš to, kad vyksta praktiškai tik emigracijų iš jų šalių, o ne imigracija į jų šalis. Dėl savo riboto mentaliteto, kurį sąlygoja nuolatinis religinių dogmų kišimas į kiekvieną gyvenimo sritį, beviltiški apribojimai daugeliui visuomenių grupių ir kova su vakarietiškomis vertybėmis, į kurias patenka ir vakarietiškas švietimas, jie niekaip negali sutelkti visos visuomenės ir išnaudoti viso jos potencialo. Kaip tu gali dirbti taip, kad būtų naudinga visuomenei ir tau pačiam, jei tu nuolat suki galvą, kada į tavo namus įsiverš religinė policiją ir sugriaus viską, ką pasiekei, o pačiam suknežins galvą? To neišvengiamas rezultatas – nuolatinė socialinė nelygybė ir skurdas. Jie susiskaldę į gentis ir neturi jokio bendradarbiavimo jausmo už savo genties ribų, niekuo nepasitiki ir pralaimi iš esmės visus karus. Tarp musulmonų šalių yra vis tik kelios išimtys. Tai visų pirma išteklių turtingos valstybės (Persų įlanka), kurios gerovė baigsis tą pačią akimirką, kai tik baigsis ištekliai. Visų antra, tai yra religijos atsisakiusios sekuliarios Europos keliu nuėjusios valstybės (Turkija, Albanija, ir kt. mažesniu mastu – Libanas). Europos kontekste jos vis tiek yra konservatyviausios ir skurdžiausios šalys. Vis dėlto dauguma žmonių nori gyventi taikiai ir pasiturinčiai, skurdas daugumos žmonių, net ir musulmonų, nevilioja. Tie musulmonai, kurie paseks Vakarų pavyzdžiu, ilgalaikėje perspektyvoje taps pasiturintys ir supanašės su vakariečiais. Tie musulmonai, kurie išlaikys savo gentinį mąstymą, pasauliniu mastu ir toliau liks tokie pat nereikšmingi ir nieko nepasiekę, kokie yra dabar. Desperatiškai sprogdins bombas Vakarų miestuose, bet kokia kaina sieks dėmesio, jį gaus ir bus dar labiau nekenčiami nei iki tol.
cybersig 2017-06-20 13:33
Jei nenorime gyventi islamiškame pasaulyje, išeitis viena - reikia evangelizuoti musulmonus. Ateistų natūraliai mažėja, nes jie mažiau gimdo. Evangelizuoti musulmonai gimdys jau krikščionis. Tad krikščionių daugės, o musulmonų skaičius stabilizuosis arba mažės.
UTF16 2017-06-20 14:12
Evangelizavimas čia nepadės. Didelio gimstamumo „paslaptys“ yra iš esmės dvi: moterų teisių neegzistavimas ir prastas švietimas. Bet kurioj pasaulio vietoj sudėk abi šitas „gėrybes“ ir gausi didelį gimstamumą. Kitaip ir būti negali, nes moterys ten daugiau nieko kito nemoka ir nenori kaip tik gimdyti ir auginti vaikus. Pas musulmonus situacija išvis yra tragiška, nes ten ne tik papročiai, bet ir įstatymai yra susiformavę taip, kad moteris ne tik kad negalėtų, bet ir nenorėtų išbristi iš šito užburto rato. Ko verta vien aplinkybė, kad kai kur pas juos mergaites į mokyklą reikia lydėti su kareiviais.
AAA000 2017-06-20 19:17
durniu kiekis niekada nevalde ir nevaldys pasaulio tai tik parazitai - isiveise kai kuriose teritorijose iki epidemijos lygio, ir tiek...
vanduo4 2017-06-21 02:07
- Religijų plėtros grindimas vien tik gimstamumo rodikliais man asocijuojasi su žmonių išnykimo teorijos grindimu vien tik gimstamumo rodikliu, atmetant maisto pramonės revoliuciją. - Krikščionybė sparčiai augo kol žmonės pasiekė civilizacijos lygį, leidžiantį psaulį suvokti netikint į Dievą. Nuo tada Kriščionių skaičius mažėjo, o likusius papildė tik jų gimstamumas; - Islamas sparčiai auga dėl sąlyginai didesnio gimstamumo lyginant su ateistais ir Krikščionimis, tačiau pačios religijos plėtra lieka grynai už savo tėvynės sienų. Ir reiktų manyti jog su laiku, vakaruose Islamo gimstamumas susilygins su vietine fauna ir tai bus pagrįsta išgyvenimo sąlygomis. religinis fanatizmas tiesiog iš principo negali būti efektyvesnis nei ateistinis pragmatizmas. O religingų "vergų" visuomet daugiau nei "bedievių" valdovų.
Shinigami 2017-06-21 07:04
Ir tada visi krikščioniški musulmonai eis į kryžiaus karus, kaip buvo viduramžiais. Arba kitaip sakant, čia religija ne prie ko. Ekstremizmas sėkmingai gali naudotis bet kuo. Tereikia pažiūrėti į Hitlerį, Staliną, Kim Džonguną ir t.t. religijos nei kvapo, bet... Jau ne karta buvo straipsnių kaip gyvūnų teisių gynėjai užsiiminėjo teroristiniais veiksmais. Net šitame forume, buvo grasinimų kad jei ne įvesit socializmo visus turtingus išžudys. Todėl islamas yra tik įrankis, o ne priežastis. Tuo įrankių sėkmingai gali būti bet kokie įsitikinimai: krikščionybė, socializmas, gyvūnų teisių (ar kitu teisių) gynimas ir t.t.
Pumper 2017-06-21 08:18
Jūs labai siaurai žiūrit į krikščionybę, todėl ir atrodo sunkiai tikėtina, kad ji auga, bet reikėtų nepamiršti, kad paskutiniu metu sekuliarėjant Vakarų valstybėm, Katalikų bažnyčia visas savo propagandines pastangas permetė į Afriką, dėl ko ten krikščionybė plinta kaip maras. O visi puikiai žinom, kaip greitai tos skurdžios valstybės dauginasi, taigi rezultatas - krikščionių daugėja. Vakarai taip pat ir prie islamo augimo prisideda su savo humanitarine pagalba jų valstybėse ir priimdami pas save, kur musulmonai laisvai dauginasi (daugiausiai vaikų turinčios šeimos Europoj). Tai bent iš dalies suvaldyti būtų galima neįsileidžiant nei vieno "pabėgėlio" iš valstybių, kuriose vyksta pilietiniai karai, t.y. vieni kitus pjauna, todėl tik patys tas problemas ir gali išspręsti, o ne koki NATO abi puses bombindama.
boom 2017-06-21 09:24
Kažkaip man keistai atrodo, kai žmonės mato vien kažkokius trūkumus religijose ir kaip jie čia greitai visomis jomis atsikratyti nori. Taip, buvo juodų periodų, bet kaip ir Shinigami sako, kad kam reikia ekstremizmo gali pasinauduoti bet kuo. Bet nereikia pamiršti, kad viduramžiais būtent vienuolynai buvo rašto, mokslo centrai, yapč gilinamos medicinos, astronomijos žinios. Bet net taip toli eiti nereikia, užtenka pas mus pasidairyti. Pirma lietuviška knyga - katekizmas. O ir kaip su ta mūsų kalba ir raštu būtų buvę neaišku, po karo tai visokios lietuviškos mokyklėlės glaudėsi prie bažnyčių. Jei partizanai ginklu už laisvę kovojo, tai buvo ir kunigų, kurie žodžiu už ją kovojo, kiek jų buvo teisiamų už antisovietinę veiklą. Čia didžiausia bėda prasideda, kai išlenda vienas, kuris visas religijas vienu mygtuko paspaudimu ištrinti norėtų, tuoj atsiras koks fanatikas, kuris kitu mygtuko paspaudimu visus netikinčius ištrinti norės. Na jei netiki - valio, tavo reikalas, bet nereikia to primetinėti. Su tikinčiais vėl tas pats, tiki, valio, bet vėlgi nereikia priverstinai įtikinėti.
UTF16 2017-06-21 11:03
Aha, lai dvesia visi ten, ypač penkiamečiai, nes PATYS kalti, kad nieko nedaro. Jų pareiga yra ne eiti į mokyklą, o imti šautuvus į rankas ir iškart į apkasus.
Shinigami 2017-06-21 11:25
Penkiamečiai, šešiasdešimtmečiai - koks skirtumas. Jei problema šalies viduje, tai šalis pati ir turi spręsti savo problemas. Jei problemos eina dėl kitos šalies, tada jau problema ir nesibaigiantys karas. Problemos greičiausiai išsprendžiamos šalies viduje, kai į jas nesikiša kitos šalys. Kas dėl žmogaus teisių ir panašių dalykų, aš laikau griežta nuomonę. Žmogaus teisės nėra pasaulinės ir visur galiojančios. Tai yra teisių ir pareigų paketas kuri surenka šalis ir suteikia visiems esantiems savo teritorijoje. Už jos teritorijos ribų jis negalioja, nes ten galioja kitos šalies teisių ir pareigų paketas. Bet jei tu pažeidinėji kažkokios šalies įstatimus jos teritorijoje, tai nėra ko pikti jei ta šalis pradeda pažeidinėti tavo šalies įstatimus tavo šalyje. Kaip tu elgiesi su kitais, tai kiti elgsis su tavimi. Šitoje vietoje geriau reiktu sakyti, kaip tavo šalys elgsis su kita šalimi, taip kita šalys elgsis su tavo šalimi.
Niemand 2017-06-21 11:54
Na, jei dedi lygybės ženklą tarp nacistinės Vokietijos (ar CCCP) ir šiuolaikinės JAV ar Vokietijos tada taip...
Niemand 2017-06-21 12:00
Religija religijai nelygu. Pvz., budistai dėl savo pažiūrų niekam nieko blogo nėra padarę. Problema yra smurtinės religijos, kurios bando jėga (nesvarbu savo ar valstybės rankomis) priversti kitus elgtis pagal savo taisykles. Tokios realiai yra 3 - krikščionybė, islamas ir induizmas. (ne visi krikščionys, musulmonai ir induistai in corpore, bet didelė jų dalis)
kernel_panikuoja 2017-06-21 12:32
Iracionalumas ir emocionalumas yra igimtos zmogaus savybes. Religijos yra tik vienas is variantu/modeliu, kur tos savybes save realizuoja, yra isnaudojamos. Nebutu religiju, butu kazkas kitas. Nematau prasmes diskutuoti apie religiju mazejimus ar didejimus, nes is esmes tai nieko nekeicia, tik keiciasi manipuliavimu zmonemis modelis. Ir siaip is esmes cia jus rasot apie radikalias religiju formas. Radikalu bus visur - koks skirtumas, ar jis religinis, ar ne, jeigu daro nesamones... O kalbant apie musu sali, krikscionybe is esmes naudoja tik viena metoda: zaidzia zmoniu jausmais ir morales interpretacija taip, kad itakotu istatymu leidyba. Ta pati daro ir visi kiti.
Pumper 2017-06-21 12:38
lol, pažiūrėk, kaip budistai su islamistais kapojasi Burmoj ir Šri Lankoj.
Niemand 2017-06-21 12:47
Iš principo taip, bet religijos kaip organizacijos suvienija tokius radikalus, duoda bendrą veiksmų vektorių ir taip suteikia jiems svorio. Be organizuotos religijos rdakalai veiktų chaotiškai, įvairiomis skirtingomis kryptimis ir atitinkamai būtų silpnesni, padarytų mažiau nemalonumų aplinkiniams.
Niemand 2017-06-21 12:49
Aš būdamas agnostiku irgi kapočiausi, jei mane musulmonu bandytų padaryti
Shinigami 2017-06-21 13:35
Tai lygiai tas pats galioja ir politinėms partijoms (naciai, komunistai ir t.t.). Jie neturi nieko bendra su religija, bet žuvo milijonai nuo jų. Tai tada ir politines partijas panaikiname? O realiai, ekstremistas lengvai ras kita ekstremistą šiame informacijos pasaulyje. Tereikia sukurti atitinkama internetine svetainę, forumą, IRC ir t.t. Tam kad susitelktum į bendruomenę nei bažnyčios, nei cerkvės ar kito pastato nereikia.