Ar suktukas kosmose suktųsi amžinai? Paprasta fizika į šį klausimą atsako greitai (Video)  ()

Suktukai („Fidget spinners“)vis dar nepraranda savo netikėtai didelio populiarumo. Jais žaidžiančių vaikų ir suaugusiųjų viešose vietose galima pamatyti vis dažniau. Nors ši keista mada patinka ne visiems, kai kuriuos vaikus ji skatina pagalvoti ir apie mokslą. Pavyzdžiui, internete ieškoma atsakymo į ne tokį jau paprastą klausimą - ar suktukas kosmose suktųsi amžinai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosmosas jau pats savaime labai domina mokslu susižavėjusius žmones. Daug vaikų svajoja būti astronautais ar bent jau kada nors, kai technologijos tai leis, aplankyti kosmoso prieigas. Tačiau klausimas apie suktukų veikimą kosmose nėra toks jau sudėtingas.

Suktukai veikia dėl to, kad turi maža trintimi pasižymintį guolį. Pasukus šį žaislą, jis sukasi pakankamai ilgai, kol trintis, oro pasipriešinimas ir žemės trauka jį sustabdo. Kokybiški, brangesni suktukai sukasi ilgiau, dažniau turi kokybiškesnius guolius, lygesnį svorio pasiskirstymą. Būtent guolio kokybė ir žaislo dizainas yra vieninteliai bruožai, kuriais suktukai vienas nuo kito skiriasi. Taigi, kas nutiktų šį žaislą pasiėmus su savimi į kosmosą?

Jei suktuką koks nors astronautas pasuktų Tarptautinėje Kosminėje Stotyje, jis elgtųsi panašiai kaip ir ant žemės. Suktukas suktųsi šiek tiek ilgiau, nes jo taip stipriai neveiktų gravitacija, tačiau jis vis tiek sustotų pakankamai greitai - laukti to tikrai nepabostų. Tuo tarpu atvirame kosmose viskas vyktų kiek kitaip.

Atvirame kosmose, toliau nuo planetų, suktukas suktųsi labai ilgai. Tuomet iš prieš tai pateikto paaiškinimo būtų pašalinta ne tik gravitacija, bet ir oro pasipriešinimas. Visgi, trintis išliktų ir suktukas laikui bėgant vis tiek sulėtėtų ir galiausiai sustotų. Arba pradėtų suktis kartu su savo guoliu.

Taigi, jei dabar kas nors užduos jums šitą keistą klausimą, žinosite ką atsakyti. Tačiau tai nėra tik bereikšmė diskusija. Mokslininkai tuo taip pat domėjosi. Į TKS buvo pasiųsti keli itin kokybiški giroskopai, kad būtų galima išbandyti jų sukimąsi ir kokią įtaką jam daro Žemės trauka. Aišku, giroskopai galiausiai nustodavo suktis. O ir dabar suktukai NASA atstovo Dano Huoto teigimu tikriausiai bus pasiųsti į TKS porai mokslo populiarinimo filmukų nufilmuoti.

Štai kaip giroskopas elgiasi TKS - vaizdo įrašas nutrūksta prieš giroskopui nustojus suktis

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(16)
(2)

Komentarai ()