Nustatyta pati pavojingiausia vieta pasaulyje: čia gali kilti mirtį nešanti epidemija ir tai visai ne Afrika ir ne Azija (Video)  ()

Niujorke įsikūrusi „EcoHealth Alliance“ sudarė „pasaulinį pavojaus žemėlapį“, kuriame Lotynų Amerika yra pažymėta kaip potencialus virusų, grasinančių visos žmonijos sveikatai, platinimo centru, rašoma BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai ištyrė žinduolius ir virusus, kuriuos šie platina, o taip pat tų gyvūnų santykį su žmogumi.

Savo ataskaitoje jie nurodo, kad didžiausią potencialią grėsmę kelia šikšnosparniai.

Jie tikisi, kad surinkti duomenys galės būti panaudoti sukuriant sistemą, leisiančią išvengti naujų AIDS, Ebolos viruso ar gripo epidemijų.

Yra žinoma, kad vieną iš pačių pavojingiausių infekcijų žmonėms perdavė gyvūnai. Vieną iš Ebolos viruso atmainų, anot turimų duomenų, sukėlė būtent šikšnosparniai, o ŽIV virusą žmonėms perdavė šimpanzės.

Ištyrė žmogui perduodamus virusus

„EcoHealth Alliance“ turėjo itin sudėtingą užduotį: numatyti, kur užgims nauja epidemija. Tam jiems prireikė ištirti visus žinomus 586 virusus, kuriais užsikrėsti gali 754 žinduolių rūšys. Į šį skaičių įeina ir 188 infekcijos, kuriomis gali užsikrėsti tiek žmonės, tiek ir kiti žinduoliai.

Kai kurios jų rūšys jau ištirtos iki menkiausių smulkmenų, kitos buvo praktiškai ignoruojamos.

Šie mokslininkai išsikėlė tikslą sužinoti, kurios virusų nešiotojų rūšys yra pajėgios perduoti jį žmogui. Savo moksliniame darbe, kuris buvo publikuotas „Nature“, buvo įvardintos 17 infekcijų, kurias gali pernešti visos šikšnosparnių rūšys, ir 10, kurių nešiotojais yra visi be išimties primatai ir graužikai.

Po to specialistai sudarė šių rūšių ir infekcijų, kurias jie gali pernešti, arealus žemėlapyje, kad išsiaiškintų pavojingiausias zonas.

Pasirodė, kad graužikų keliamas pavojus yra globalus, tačiau pagrindinis židinys yra Pietų Amerikoje.

„Potencialiai karšti taškai skiriasi skirtingoms žinduolių grupėms skirtinguose Žemės taškuose, tačiau pavojus, kurį kelia šikšnosparniai, viršija daugelį kitų“, – paaiškino leidiniui BBC vienas iš tyrimo autorių, daktaras Kevinas Olivalas.

Pavojus – žmogaus veikloje

Tyrimo autoriai tikisi, kad sudarius žemėlapį, pavyks padėti visam pasauliui geriau pasirengti kitai epidemijai.

„Mūsų pagrindinė žinutė yra ta, kad visos šios epidemijos kylą dėl žmogaus poveikio aplinkai, – netikėtai pridūrė daktaras K. Olivalas. – Mūsų atsakas: būtina sumažinti iki minimumo mūsų kontaktus su laukine gamta, atsisakius medžioklės ir laukinių gyvūnų gyvenimo būdo griovimo“.

„Nors daugelis pandemijų yra perduodamos tiek žmogui, tiek ir kitiems žinduoliams, dauguma tokių infekcijų nesukelia pandemijų, – leidiniui pasakojo Kalifornijos universiteto profesorius Jamesas Lloydas-Smithas. – Tokio pobūdžio informaciją geriausia panaudoti nustatant prioritetines tyrimų ir virusų nustatymų kryptis, o ne bendrų politikos principų kūrimui.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()